Mikä on Active-X?

ActiveX-komponentit ovat pieniä ohjelmia, joita käytetään internetissä. Niitä kutsutaan joskus lisäosiksi. Ne voivat parantaa selauskokemustasi sallimalla animaatiot tai helpottaa tehtävien kuten tietoturvapäivitysten asentamista Microsoft Updatessa.

Joillakin internetsivustoilla tarvitset ActiveX-komponentteja nähdäksesi sivuston tai suorittaaksesi tiettyjä tehtäviä sivustossa. Kun vierailet tällaisella sivustolla, Internet Explorer pyytää sinua asentamaan ActiveX-komponentin.

Tässä on esimerkki ActiveX-viestistä:

Esimerkki ActiveX-viestistä

Sivuston, joka tarjoaa ActiveX-komponentin, pitäisi kertoa, mitä tarkoitusta varten komponentti asennetaan. Sen pitäisi myös kertoa tarvittavat tiedot sivustolla ennen varoituksen näkymistä tai sen jälkeen.

Mitä riskejä tähän sisältyy?
ActiveX-komponentteja, kuten kaikkia muitakin ohjelmia, voidaan valitettavasti käyttää myös väärin. Ne voivat estää tietokonettasi toimimasta kunnolla, seurata internetin käyttöäsi ja kerätä henkilökohtaisia tietojasi tietämättäsi tai tarjota sinulle sisältöä, jota et halua, kuten ponnahdusikkunoita. Myös "hyviin" ActiveX-komponentteihin on vahingossa saattanut joutua koodia, jonka avulla vahingolliset sivustot voivat käyttää niitä epäilyttäviin tarkoituksiin.

Näiden riskien vuoksi on hyvä asentaa ActiveX-komponentteja vain, jos sinulla on tarpeeksi tietoja komponenttia tarjoavasta sivustosta ja komponentin julkaisijasta. Tämän tiedon pohjalta voit päättää, haluatko uskoa henkilötietojasi sivustolle ja julkaisijalle. Lisätietoja siitä, mihin sivustoihin voi luottaa on kohdassa Tekaistujen sivustojen tunnistaminen.

Tässä on hyvä nyrkkisääntö: Jos ActiveX-komponentti ei ole välttämätön tietokoneen toiminnalle, älä asenna sitä.

Mitä minun pitää tehdä, jos en halua asentaa ActiveX-komponenttia?
Kun asennat ActiveX-komponenttia, Internet Explorer näyttää valintaikkunan, joka tunnistaa julkaisijan ja kysyy, haluatko suorittaa tiedoston. Valitse Älä suorita, jos et luota sivustoon ja julkaisijaan.

Kun olet ottanut ActiveX-komponentin käyttöön, voit poistaa sen käytöstä käyttämällä jompaa kumpaa seuraavista: Tietopalkki (EN) tai Lisäosien hallinta (EN). Voit myös poistaa ActiveX-komponentin kokonaan.

Lisätietoa on kohdassaActiveX-komponentin poistaminen Windowsista (EN).

Tarkempia teknisiä tietoja on kohdassa Turvallisten ActiveX-komponenttien suunnittelu (EN) tai ActiveX-komponenttien esittely (EN).

Lähde:Microsoft