Apple

Apple (ent. Apple Computer) on yhdysvaltalainen IT-alan yhtiö, joka valmistaa muun muassa Macintosh-tietokoneita, OS X -käyttöjärjestelmää, ohjelmistoja, iPod-musiikkisoittimia, iPad-taulutietokoneita ja iPhone-puhelimia.

Historiaa

Yrityksen perustivat Steve Jobs ja Steve Wozniak vuonna 1976. Jobsin ideoimalla ja Wozniakin toteuttamalla tietokoneella oli kuitenkin vaikeuksia päästä tuotantoon, sillä yrityksellä oli pulaa pääomasta. Pääoman kartuttamiseksi Jobs myi Volkswagen-pikkubussinsa 1 500 dollarilla ja Wozniak ohjelmoitavan taskulaskimensa 250 dollarilla, mutta se ei riittänyt. Onneksi Jobs sai yhteyden "enkelisijoittajana" tunnettuun Mike Markkulaan, joka toi hankkeeseen mukaan myös riskisijoittaja Arthur Rockin. Tuloksena oli 250 000 dollarin sijoitus Appleen. Tunnetuksi tullut Apple II -mikrotietokone julkaistiin 1977.

Myöhemmin Apple julkaisi ensimmäisen graafisella Mac OS -käyttöliittymällä varustetun edistyksellisen Macintosh-kotitietokoneen vuonna 1984. 7. tammikuuta 2007 aiemmin nimellä Apple Computer tunnettu yritys lyhensi nimekseen Apple (suom. Omena), joka sopi paremmin kattamaan yhtiön laajentuneet liiketoiminta-alueet.

Apple historiaan on liittynyt monia merkittäviä nimiä. Macintosh-tietokoneiden markkinoinnista 80-luvulla vastasi tunnettu teknologiakonsultti Guy Kawasaki. Yhtiön tuotekehitykseen on vaikuttanut läheinen yhteys Carnegie Mellonin ja Stanfordin yliopistojen kanssa. Tästä esimerkkinä on OS X -käyttöjärjestelmän kehitystä johtanut Avie Tevanian, joka kirjoitti Mach-kernelin 1980-luvulla Carnegie Mellonin yliopistossa yhdessä Richard Rashidin kanssa.

Brändi

Applen brändi on listattu maailman arvokkaimpien joukkoon. Business Week -lehden artikkelissa vuonna 2007 arvioitiin syitä olevan neljä

• Tuotteet täyttävät todellisen tarpeen ja ovat helppokäyttöisiä
• Tuotteilla on selkeä ja linjakas design
• Asiakkaiden ja median annetaan hoitaa markkinointi
• Tuotteita ei kohdisteta millekään erityiselle ikäryhmälle.

Fortune-lehti nimitti Applen vuonna 2008 Yhdysvaltojen arvostetuimmaksi yhtiöksi ja vuonna 2008, 2009 ja 2010 koko maailman arvostetuimmaksi yhtiöksi.

Apple tunnetaan erityisesti kuvankäsittelyn ja videotuotannon ammattilaisten keskuudessa. Applen Final Cut Pro hallitsi vuonna 2007 Yhdysvaltain editointimarkkinoita 49 % markkinaosuudella. Muita tunnettuja Applen ohjelmistotuotteita ovat iLife, iWork, Logic Studio -äänieditointiohjelmisto sekä Aperture-kuvankäsittely- ja -medianhallintaohjelmisto.

Applen brändin arvoksi määritettiin 2009 kesäkuussa 63 miljardia dollaria, joten se olisi näin maailman kuudenneksi arvokkain.

Talouslehti Fortunen tekemää kartoituksen mukaan ihailluin yhtiö vuonna 2010 oli Apple ja se säilytti kärkisijansa vuonna 2011.

New York Times on tutkinut Applen veronmaksua ja selvittänyt tapaa jolla se kiertää veroja. Applella on postilaatikkokonttoreita veroparatiiseissa, ja sen toimistoja on muun muassa Nevadassa Renossa, jossa ei ole lainkaan yritysveroja. Rahaliikennettä reititetään Luxemburgin kautta, ja se tuottaa merkittävää verohelpotusta.