Ansaintamahdollisuus vai huijaus?

Ansaintamahdollisuus voi netissä muuttua huijaukseksi

Etenkin internetissä törmää ansaintamahdollisuuksiin, joissa tarjotaan rahaa helposti ja paljon: ”Ansaitse rahaa helposti ja hauskasti”, ”Muutamilla tunneilla viikossa tienaat tuhansia euroja” , ”Työskentele kotonasi ja tienaa 200 euroa päivässä.” Mitään erityisosaamista ei tarvita helpon rahan saamiseksi – ”pitää olla vain nettiyhteys”.

Tarjouksillaan houkuttelija luo mielikuvan, että voit itseäsi rasittamatta tehdä helppoa rahaa ja saada jopa tuhansia euroja kuukaudessa. Totuus voi olla karumpi: Pahimmassa tapauksessa et tienaa mitään, sen sijaan menetät aikaa ja rahaa. Tällaisessa tilanteessa poliisi tai muu viranomainen pystyy vain harvoin auttamaan asiasi selvittämisessä.

Markkinointi- ja mielipidetutkimukset

Työn kuvaan kuuluu, että vastailet mielipidekyselyihin ja markkinointitutkimuksiin. Tienataksesi sinun pitää ostaa yritykseltä jotakin, esimerkiksi markkinointitutkimuksiin ja -kyselyihin tarkoitettu aloituspaketti. Sijoittamiasi rahoja et ikävä kyllä saa takaisin ja ideana onkin, että täytät rahoillasi toiminnan pyörittäjien taskuja.

Mainosten klikkaileminen (Paid To Click -palvelut)

Työn kuvaan kuuluu, että surffailet netissä ja klikkailet mainoksia. Et välttämättä saa senttiäkään tästä vaivasta. Mainosten klikkailemisessa ideana on se, että sivustojen ylläpitäjät tienaavat, kun toiset ihmiset klikkaavat mainoksia.

Pyramidihuijaukset

Nopeaa ja helppoa rikastumista luvataan myös erilaisissa pyramidihuijauksissa, jotka on naamioitu sijoittamistoiminnaksi tai verkostomarkkinoinniksi.

Torju

  • Tarkista, minkä tahon kanssa olet tekemisissä. Jos rahan ansaitsemisen luvataan olevan tosi helppoa ja hauskaa, suhtaudu kriittisesti ja selvitä palveluntarjoajan taustat.
  • Ota selvää, miten palkkiojärjestelmä toimii. Ole kriittinen, jos sinun edellytetään sijoittavan liikeideaan ansaitaksesi rahaa. Saatat menettää sijoittamasi rahat ja joudut todella tekemään töitä saamatta lainkaan ansioita tai saat vain muutamia senttejä/euroja kuukaudessa. Varmaankin voit käyttää tuon ajan mielekkäämmin.
  • Varmista, että pystyt nostamaan myös luvatut palkkiot, jos niitä ei makseta tilillesi. Jotkut palveluntarjoajat vaativat avaamaan esim. Pay Pal -tilin. Maksuja et kuitenkaan saa sieltä nostettua. Palveluntarjoaja luottaa siihen, että et jaksa lähteä tappelemaan pienistä summista.
  • Muista: Jos haluaa ansaita rahaa esimerkiksi netissä, sen eteen on tehtävä myös töitä. Kysy itseltäsi: Onko tarjous liian hyvä ollakseen totta? Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se harvoin on totta.

Lähde: Kuluttajavarasto