Kuka on Bill Gates

William Henry "Bill" Gates III, KBE (s. 28. lokakuuta 1955) on Microsoft-ohjelmistoyhtiön hallituksen puheenjohtaja, suurin osakkeenomistaja ja toinen yhtiön perustajista yhdessä Paul Allenin kanssa. Gates toimi Microsoftin pitkäaikaisena toimitusjohtajana vuoteen 2000 asti ja tämän jälkeen pääohjelmistoarkkitehtinä vuoteen 2006 asti. Gates ilmoitti vuonna 2008, että hän vetäytyy aktiivisesta työelämästä ja keskittyy hyväntekeväisyysjärjestö Bill ja Melinda Gatesin säätiön toimintaan.

Gatesin omaisuuden arvo vuoden 2010 Forbes-lehden maailman rikkainten ihmisten listalla on 53,0 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja hän on maailman toiseksi rikkain henkilö. Gates oli samaisen lehden listauksessa maailman rikkain myös vuodesta 1995 vuoteen 2007 saakka, mutta vuonna 2008 hän putosi kolmannelle sijalle nousten jälleen seuraavana vuonna takaisin luettelon ensimmäiseksi. Gates on myös kirjoittanut kaksi kirjaa koskien tietoyhteiskuntaa.

Elämä

Gates syntyi Seattlessa varakkaaseen perheeseen. Hänen vanhempansa ovat William H. Gates II ja Mary Maxwell Gates. Gates vietti varhaisnuorena jopa öitä paikallisen tietokoneen ääressä (joka oli huoneen kokoinen). Bill Gates ja Paul Allen ansaitsivat jo Billin ollessa 15-vuotias 2 000 dollaria kirjoitettuaan liikennettä mittaavan tietokoneohjelman. William II oli nimekäs lakimies. Mary oli Washingtonin yliopiston ensimmäinen naisjohtaja. Gatesilla on kaksi siskoa: isosisko Kristianne ja nuorempi sisar Libby.

Gates opiskeli Harvardin yliopistossa. Hän kirjoitti Paul Allenin kanssa BASIC-tulkin Altair 8800:lle. Pian hän saattoi jättääselvennä opintonsa kesken keskittyäkseen ohjelmointiin. Suuri nimi hänen yrityksestään Microsoftista tuli, kun IBM pyysi heitä toimittamaan käyttöjärjestelmän uutta henkilökohtaista tietokonetta IBM PC eli PC:tä varten. Gates lopetti opiskelunsa Harvardin yliopistossa vuonna 1975, jotta hän voisi keskittyä paremmin perustamansa yrityksen, Microsoftin, toimintaan. Gatesin piti valmistua vuonna 1977. Gatesille myönnettiin kuitenkin 7. kesäkuuta 2007, 32 vuotta yliopistosta lähdön jälkeen, oikeustieteen kunniatutkinto.

Gates meni naimisiin Melinda Frenchin kanssa 1. tammikuuta 1994. Heillä on kolme lasta, Jennifer Katharine Gates (s. 1996), Rory John Gates (s. 1999) ja Phoebe Adele Gates (s. 2002).

Bill ja Melinda Gatesin säätiö

Gates ilmoitti 15. kesäkuuta 2006, että hän jättää päivittäisen työnsä Microsoftin johdossa vuoden 2008 heinäkuuhun mennessä. Tämän jälkeen hän aikoo käyttää enemmän aikaansa perustamansa hyväntekeväisyyssäätiön, Bill & Melinda Gates Foundationin johtamiseen, mutta pysyä edelleen Microsoftin hallituksen puheenjohtajana ja asiantuntijana avainprojekteille.

Bill Gates on lahjoittanut 53 % omaisuudestaan Bill and Melinda Gates Foundation -säätiön kautta muun muassa tarttuvien tautien torjuntaan kehitysmaissa ja koulutukseen. Gates on ilmoittanut aikovansa lahjoittaa lähes koko omaisuutensa hyväntekeväisyyteen.