Miksi cd-levyn kesto on 74 m?

Oletko koskaan miettinyt, miksi cd-levyn mitaksi valittiin aikoinaan juuri 74 minuuttia? 

Vastaus tähän on yksinkertainen. Edesmennyt cd-levyjen keksijä Norio Ohga vaati, että cd:n on oltava halkaisijaltaan 12 senttimetriä ja sinne on mahduttava 74 minuuttia musiikkia, jotta levylle voisi tallentaa kokonaisuudessaan Beethovenin yhdeksännen sinfonian, kirjoittaa Hothardware-sivu. 

Vuonna 1824 valmistunut yhdeksäs sinfonia oli poikkeuksellisen pitkä, ja klassisen musiikin ystävänä tunnettu Ohga halusi sen mahtuvan kokonaisuudessaan yhdelle levylle, ettei levyä tarvitsisi vaihtaa tai kääntää kesken musiikkiesityksen, kuten vinyyliaikaan piti. 

Norio Ohga toimi Sonyn toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana vuodesta 1982 vuoteen 1995. Puheenjohtajana hän jatkoi vielä vuoteen 2003 asti. 

Sony myikin ensimmäisen cd-levyn vuonna 1982. Tällöin Ohga ylisti, että cd korvaa lp-äänilevyt albumeina. Monet pilkkasivat silloin Ohgan ajatusmaailmaa, mutta vain viisi vuotta myöhemmin cd:n myynti ohitti jo lp-levyjen myynnin Japanissa. 

Cd-levyn tekniset tiedot ovat samat vielä tänä päivänäkin. Standardille 74 minuutin levylle mahtuu dataa noin 650 megatavua.