Mikä on Google Could Print

Mobiililaitteiden suosio on kasvu on räjähdysmäistä, mutta tarve saada tekstiä ja kuvia paperille ainakin silloin tällöin ei niidenkään myötä ole hävinnyt mihinkään. Googlen pilvitulostusmalli pyrkii vapauttamaan tulostamisen ajan, paikan ja laiteajurien kahleista.

Cloud Printin idea on konseptin tasolla yksinkertainen; tulostin rekisteröidään Googlen palveluun ja tämän jälkeen siihen voidaan tulostaa mistä tahansa palvelua tukevasta sovelluksesta, laitealustasta riippumatta. Esimerkiksi Applen langattomasta AirPrint tekniikasta Cloud Print poikkea siinä, ettei se ole sidottu tiettyihin laitteisiin, ja tulostin saadaan sylkemään paperia vaikka maailman toiselta puolelta.

Cloud Printia suoraan tukevia verkkoon liitettäviä tulostimia on tällä hetkellä saatavilla Epsonilta ja HP:lta. Monet muut tuovat sen aikanaan pävityksenä. Mikä tahansa Windows- tai Mac-yhteensopiva tulostin voidaan kuitenkin asetta toimimaan palvelun kanssa Googlen Chrome-selaimen lisäosalla. Tämän järjesetelyn huono puoli on se, että tulostus toimii vain, kun Chrome tai sen apuohjelma on auki ja Cloud Printin rekisteröityyn Google-käyttäjätiliin on kirjauduttu sisään.

Kunhan tekniset ja käyttöliittymän rypyt saadaan silitettyä ja palvelu toimimaan aidosti kaikista selaimella varustetuista laitteista, on selvää, että Cloud Print tai jokin muu sen kaltainen palvelu edustaa tulostamisen tulevaisuutta. Laiteajurien asentaminen jokaiselle nettiä käyttävälle laitteelle erikseen ei ole enää nykypäivänä mahdollista eikä mielekästä, joten laiteriippumattomille tulostamiselle on tilausta. Se, kuinka arvokkaaksi käyttäjät kokevat myös muualta kuin oman wlan-verkon piiristä tulostamisen, jää kuitenkin nähtäväksi.

Tarkemmin Googlen Cloud Print palvelusta löydät täältä http://www.google.com/cloudprint/learn

Lähde: Tietokone.fi