Dataliittymä sovelluksen mukaan

Verkkolaitteita valmistava Cisco ennustaa mobiilidatan kahdeksankertaistuvan nykyisestä vuoteen 2016 mennessä. Laitteiden määrä ylittää silloin ihmisten määrän. Jokaista maailman asukasta kohden on tuolloin 1,4 kannettavaa laitetta.

Matkapuhelimenverkkoja valmistava Ericsson on varovaisempi mutta arvioi kasvun silti jyrkäksi. Yritysten ennusteen dataliikenteen määrästä ovat haarukassa 60-130 eksatavua vuonna 2016. Viime vuonna lukema oli 7,2. Mobiili dataliikenne kasvaa kolme kertaa nopeammin kuin kiinteän verkon liikenne.

Koneet ovat puheliaita

Mobiilidatan vuosikasvu on 78 prosenttia. Sen taustalla on pääosin älypuhelinten määrän nopea kasvu. Lisäksi moni omistaa kannettavan mikron ja vielä lisäksi taulutietokoneen.

Näiden lisäksi erilaisten laitteiden välisten yhteyksien määrä nousee kahteen miljardiin. Ensi vuonna valtaosassa suomalaisista kodeista on etäluettava sähkömittari. Erilaiset anturit, langaton videovalvonta sekä autojen jatkuvasti päivittyvät navigointijärjestelmät ja telematiikka yleistyvät. Näiden osuus tietoliikenteestä nousee viiteen prosenttiin.

Suurin syyllinen kasvuun on kuitenkin videoiden katselu. Ciscon ennusteen mukaan se muodostaa yli 70 prosenttia kaikesta mobiilidatasta vuonna 2016. Viestintäviraston tutkimuksen mukaan nyt lähes joka kymmenes katsoo liikkuvaa kuvaa matkapuhelimella. Selvimmin muutos on havaittavissa 25-35-vuotiaiden keskuudessa, joista videoita katsoo älypuhelimella 14 prosenttia.

Vuosikymmenen lopussa kasvun odotetaan rauhoittuvan. Vaikka yhä useampi vaihtaa kodin kiinteän liittymän matkapuhelinverkkoon ja jakaa sen koko perheelle, on rajansa kaikella. Esimerkiksi nettiselaaamiseen kuluva datamäärä pysyy Ericssonin mittausten mukaan 5-10 gigatavussa kuukaudessa riippumatta datapaketin koosta. Samanlainen kyllästymispiste on havaittavissa sosiaalisessa mediassa ja ohjelmistojen latauksessa.

Liittymiin uusia hinnoittelumalleja

Perinteisesti edullisimmat matkapuhelimien datapaketit on hinnoiteltu maksiminopeuden ja kuukausittaisen tiedonsiirtomäärän mukaan.

Rinnalle on tulossa mahdollisuus sovelluskohtaisiin paketteihin. Sosiaalisesta mediasta riippuvaiselle voidaan tarjota edullista datapakettia, joka kuitenkin takaa rajattoman Facebook-palvelun käytön, vaikka muu paketti olisi jo imuroitu tyhjäksi. Youtube-videoiden tai televisiolähetysten katsojalle voidaan puolestaan tarjota turbovalintaa, joka nostaa tiedonsiirron väliaikaisesti korkeammalle tasolle.

Lähde: Tietokone.fi