Enemmän huvia, vähemmän roskapostia

Oletko kyllästynyt roskapostiin? Et ole ainoa, niin ovat kaikki muutkin. Jos jätät sähköpostit tarkistamatta tai roskapostikansion tyhjentämättä parin päivän ajaksi, alkaa Saapuneet-kansiosi pullistella ärsyttävistä roskapostiviesteistä.

Ajat, jolloin roskapostit olivat vain pieni kiusa, ovat menneet. Viime vuonna yli 80 prosenttia maailman sähköpostiliikenteestä oli roskapostia. Roskapostin määrä kasvaa jatkuvasti, ja roskapostittajien käyttämät tekniikat, joilla he yrittävät saada meidät kiinnostumaan viesteistään, kehittyvät koko ajan. Internet-yritykset käyttävät miljoonia yrittäessään estää koko järjestelmän tukehtumisen roskapostiviestien kuorman alla.

Käytämme tuntikausia roskapostien kanssa kamppailemiseen. On tuskallista seuloa 754 sähköpostiviestiä varmistaakseen, ettei poista vahingossa tärkeitä viestejä, jotka ovat jostain syystä päätyneet väärään kansioon. Tai huolehtia lähettämiemme sähköpostien hukkumista roskapostimereen. Roskaposti vaatii aikaa ja huomiota. Se vie huomiota verkon mukavilta asioilta.

Roskaposti on myös suuri tietoturvariski, koska sen kautta levitetään usein vakoiluohjelmien ja muita haitallisia viruksia, jotka on suunniteltu hyökkäämään tietokoneisiin, yksityistietoihin ja pankkitileille. On selvää, että mitä enemmän käytämme aikaa Internetissä, sitä tärkeämpää roskapostien kuriin saaminen on verkkohyvinvointimme kannalta.

Roskapostin hallinnan kehittäminen

Roskapostien aiheuttaman päänsäryn vähentämiseen on olemassa tehokkaita keinoja. Ensinnäkin pitää tarttua ongelman todelliseen luonteeseen. Roskaposteissa, spamissa, epätoivotuissa sähköisissä joukkoviesteissä, kutsuttiinpa niitä millä nimellä tahansa, on kysymys on ihmiselle tyypillisen uteliaisuuden, ahneuden ja epävarmuuden hyväksikäytöstä taloudellisen edun saamiseksi. Roskapostien lähettäminen sähköpostilaatikoihin, blogeihin, foorumeille, uutisryhmiin ja yhä useammin myös matkapuhelimiin on teollisuudenala, jota johtavat rikolliset saavat siitä rahaa.

Mitä roskaposteille voi tehdä? Ensimmäinen puolustuslinja on ehkäisy: vältä roskapostilistoille joutumista. Kun surffaat netissä, älä anna sähköpostiosoitettasi tai muita henkilökohtaisia tietojasi, ellei ole pakko. Vältä kyselyiden ja ponnahdusikkunoiden täyttämistä. Kun kirjaudut jonnekin, tarkista lomakkeen lopussa oleva pieni präntti, äläkä salli kolmansien osapuolten yhteydeottoja. Näin on epätodennäköisempaa, että joudut rikollisten muodostamille ja myymille roskapostilistoille. 

Toinen tapa hallita roskaposteja on käyttää ensisijaisen sähköpostisi sijaan erillisiä sähköpostitilejä verkkouutiskirjeitä ja julkisille foorumeille kirjoittamista varten. Ylimääräisen sähköpostiosoitteen määrittäminen on helppoa ja nopeaa Yahoon, Hotmailin tai Internet-palveluntarjoajasi kanssa. Näin ensisijainen sähköpostisi on suojattu roskapostilta ja muiden sähköpostitilien käyttäminen on kätevää, kun toisinaan poistaa sieltä roskapostit. Muista, että yleisiä nimiä käyttävät sähköpostiosoitteet joutuvat helpommin roskapostien uhriksi, koska roskapostittajien on helppo arvata ne. Esimerkiksi osoite matti.virtanen@emailprovider.com houkuttelee automaattisesti enemmän roskapostia kuin osoite matti.virtanen789@emailprovider.com.

Useimmissa sähköpostiohjelmissa on roskapostinesto- tai -suodatusominaisuuksia ja niiden asetusten opetteleminen voi säästää paljolta vaivalta myöhemmin. On tärkeää tietää myös se, kuinka kauan viestejä säilytetään roskapostikansiossa ennen kuin ne poistetaan automaattisesti. Kehittyneissä tietoturvasovelluksissa, kuten F-Secure Internet Security 2009:ssa on tehokkaita roskapostinesto-ominaisuuksia helppokäyttöisen ja kattavan tietoturvapaketin vakio-osana.

Terve epäluulo

Käytätpä sähköpostiosoitteesi suojaamiseen mitä tahansa varokeinoja, on enemmän kuin todennäköistä, että joitakin roskapostiviestejä pääsee kuitenkin sähköpostilaatikkoosi. On kätevää, jos näitä kutsumattomia tunkeilijoita vastaan on olemassa selkeä menettelytapa.

Perussääntö on yksinkertainen: roskapostiviestin linkin tai liitetiedoston napsauttaminen on veren kerjäämistä nenästään. Roskapostiviestien linkit ja liitetiedostot voivat tartuttaa tietokoneeseesi piilotettuja ohjelmia, jotka varastavat henkilökohtaisia tietojasi, kuten salasanoja tai verkkopankkitietoja. Roskapostiviestien napsauttaminen, riippumatta niiden aiheesta, johtaa aina roskapostin määrän lisääntymiseen. Roskapostiviestin mainokseen tarttuminen on uhkapeliä, jolla on lähes aina kalliita seuraamuksia.

Koska roskaposti on suunniteltu houkuttelemaan sinut napsauttamaan jotakin, mitä ei kannattaisi napsauttaa, sinun on taisteltava napsautushalua vastaan. Älä tartu tarjouksiin, jotka vaikuttavat liian hyviltä ollaakseen totta, koska ne ovat melkein poikkeuksetta huijauksia. Kieltäydy luvatuista julkkisten kuvista äläkä lähde mukaan nopeaa rikastumista lupaaviin juoniin. Suhtaudu epäluuloisesti sähköposteihin, joita saat tuntemattomilta ihmisiltä, vaikka he puhuttelisivat sinua etunimelläsi ja väittäisivät nähneensä sinut YouTube-videolla.

Muista, että roskapostittajat hiovat manipulointitaktiikoitaan jatkuvasti. Peruutuslinkin napsauttaminen sellaisessa uutiskirjeessä, jota et ole koskaan tilannut houkuttelee vain lisää roskapostia. Kannattaa pitää mielessään, mitä on tilannut ja järjestelmällisesti poistaa kaikki muut roskapostiviestit.

Tietoturva antaa mielenrauhaa

Roskapostien vastustaminen on tärkeää tietokoneen toimintakunnon kannalta, koska vain toimivalla koneella verkon käyttö on mielekästä. Vältyt myös liittymästä siihen miljoonien Internetin käyttäjien joukkoon, joiden tietokoneista on tehty osa zombikoneiden botnet-verkostoa eli rikollisten verkon kautta ohjaamaa tartutettujen tietokoneiden verkostoa, jonka yhteisen laskentatehon avulla luodaan päivittäiset roskapostivyöryt.

Verkkohyvinvointi tarkoittaa, että tietää voivansa nauttia Internetin hyödyistä ja iloista, koska tietokone on suojattuna jatkuvasti kehittyviltä tietoturvauhkilta. Jos olet napsautellut roskapostiviestejä ja luulet, että tietokoneessasi on tartunta, paras tapa mielenrauhan saavuttamiseen on asentaa F-Secure Internet Security 2009:n kaltainen erikoisohjelmisto. Se puhdistaa koneella mahdollisesti piilevät haittaohjelmat ja varmistaa suojauksen säilymisen automaattisilla päivityksillä.

Kun roskapostit ovat kurissa, voit rentoutua ja nauttia ajasta, joka muuten kuluisi roskapostien kanssa painimiseen. Käytä aikasi mieluummin vaikka surffailuun tai kuljeskeluun, verkossa tai merenrannalla.

HTML Comment Box is loading comments...