FACEBOOK

Facebook yleisesti.

Facebook on internetissä toimiva yhteisöpalvelu. Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden kuvallisen käyttäjäprofiilin ja blogin luomiseen, sekä yhteydenpitoon ystäviensä kanssa. Facebookissa on myös mahdollista liittyä erilaisiin yhteisöihin ja saada tietoa tulevista tapahtumista.

Facebookia ylläpitää ja sen omistaa samaista nimeä kantava yritys Palo Altossa Kalifornian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Facebookin perusti sen nykyinen toimitusjohtaja Mark Zuckerberg Harvardin yliopiston kampuksella. Facebookilla on yli 900 työntekijää. Facebookiin on liittynyt maailmanlaajuisesti yli 400 miljoonaa ihmistä.

Perustoiminnot

Facebookissa ihmiset esiintyvät lähtökohtaisesti oikealla nimellään. Käyttö alkaa lähettämällä kuva itsestään ja ajan myötä keräämällä lista kavereista. Kuvaa ei ole pakko lisätä. Jokaisen kaverin täytyy hyväksyä lähetetty kaveripyyntö, minkä jälkeen molemmat osapuolet ilmestyvät toistensa listalle.

Sivusto tarjoaa useita tapoja kertoa kuulumisistaan ja kokemuksistaan. Jokaisella on oma seinä, johon kaverit voivat kirjoittaa viestejä ja jossa voi kertoa omia tapahtumia statuspäivityksissä. Facebookin etusivu näyttää uutisvirran joka toimii yhteenvetona uusimmista tapahtumista. Käytössä on myös yksinkertainen chat, jossa voi keskustella reaaliaikaisesti.

Käyttäjällä voi olla useita kuvia itsestään tai muista tapahtumista. Kuvia voi jaotella teeman mukaan erilaisiin albumeihin ja lisätä niihin tageja jotka kertovat, keitä niissä esiintyy. Myös kuvia on mahdollista kommentoida.

Facebookissa on mahdollista perustaa erilaisia ryhmiä liittyen harrastuksiin tai mihin tahansa muuhun yhdistävään tekijään. Ryhmissä voi keskustella ja saada kätevästi tietoa tulevista tapahtumista.

Sivustolla on erilaisia sovelluksia jotka tarjoavat hyötyä ja huvia. Niiden avulla voi esimerkiksi nähdä statistiikkaa kavereistaan, lähettää syntymäpäiväkortteja tai pelata pelejä. Sovellukset hyödyntävät usein tietoja käyttäjän profiilista, joten yksityisyyssyistä niiden käyttö varmistetaan erikseen. Uusia sovelluksia voi tehdä kuka tahansa, kunhan ne noudattavat Facebookin ehtoja.

Henkilö voi hallita julkaisemiensa kuvien tai tietojen näkyvyyttä. Eri osa-alueita voi rajoittaa näkymään vain kavereille, kavereiden kavereille tai kaikille.

Historia

Facebookin alullepanijana toimi yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Mark Zuckerberg. Sivuston kehittämisessä hän sai tukea ystäviltään Dustin Moskovitzilta ja Chris Hughesilta.

Facebookin koodi kuitenkin perustuu alun perin ConnectU:n yhteisöpalveluohjelmistoon. ConnectU:n perustajat Tyler ja Cameron Winklevoss antoivat vuonna 2003 Zuckerbergin tehtäväksi viimeistellä kehittelemänsä yhteisöpalveluohjelmiston. Zuckerberg kuitenkin varasti koodin ja julkaisi Facebookin alkuvuodesta 2004. Asiaa puitiin oikeudessa vuonna 2009. Facebook tuomittiin maksamaan ConnectU:lle 65 miljoonan dollarin vahingonkorvaukset. Oikeusjutun osapuolet sopivat visusta vaitiolosta, mutta juttu kuitenkin levisi julkisuuteen ConnectU:n lakitoimiston kömmähdyksen myötä.

Alun perin Zuckerberg suunnitteli Facebookin ainoastaan yliopiston sisäiseen käyttöön. Sana tästä uudesta palvelusta levisi nopeasti ja Facebookin suosio alkoi kasvaa räjähdysmäisesti. Suosion seurauksena palvelua päätettiin laajentaa Stanfordin, Columbian, sekä Yalen yliopistoihin. Zuckenberg ja Moskovitz päättivät jättää opintonsa Harvardissa kesken, tehdäkseen unelmistaan totta ja pyörittää Facebookia täysipäiväisesti.Vuoden lopulla käyttäjämäärä lähenteli jo miljoonaa käyttäjää. Vuonna 2005 Facebook jatkoi laajentumistaan useisiin eri kouluihin Yhdysvalloissa ja lopulta myös ulkomaille. 2005 joulukuussa palvelulla oli jo yli viisi ja puoli miljoonaa käyttäjää.

Vuonna 2006 käyttäjäkuntaa laajennettiin ensin työyhteisöille ja lopulta kaikille avoimeksi. Internet-jätti Yahoo tarjosi Facebookista miljardi dollaria, mutta Zuckerberg kieltäytyi. Käyttäjämäärä kasvoi vuoden aikana jo yli 12½ miljoonaan käyttäjään.

Lokakuussa 2007 Microsoft osti 1,6 %:n osuuden Facebookista 240 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla (noin 169 miljoonaa euroa), mikä antaa koko Facebookin arvoksi noin 10,5 miljardia euroa.

Nykytilanne

Suomessa Facebook alkoi levitä varsinaisesti vuoden 2007 lokakuussa. Tuolloin aktiivisia käyttäjiä oli kokonaisuudessaan jo 58 miljoonaa. Facebook on tällä hetkellä maailman 4. vierailluin sivusto. Facebookin suomennos saatiin valmiiksi keväällä 2008. Translations-sovelluksen avulla käyttäjät itse ehdottivat käännöksiä termeille. Sovellusta käyttävä yhteisö äänesti parhaat sanat, jotka sitten otettiin käyttöön Suomen Facebookiin.

Analyytikoiden mukaan Facebook saa enemmän lisäkäyttäjiä sen takia, että se koetaan enemmän yksityiseksi, kun taas MySpacea arvuutetaan yleiseksi ja nimettömäksi. Myös Facebookin toiminnallisuutta kiitetään.

Mainosbannerien lisäksi Facebook on kehittänyt muun muassa erilaisia sovelluksia ja pelejä, joiden mainostaminen tuo tuloja verkoston lisäksi myös käyttäjille.

Facebookille on syntynyt tai syntymässä uusia kilpailijoita. Esimerkiksi Google on ilmoittanut kehittelevänsä muutaman muun verkkoyhtiön kanssa uutta sosiaalista verkostotyökalua, jonka tarkoituksena on haastaa Facebook.Suomessa samantyylinen opiskelijoiden verkkoyhteisö Lyyra ilmoitti lähtevänsä kilpailuun mukaan. Heinäkuussa 2008 Facebook haastoi oikeuteen saksalaisen Studivzin, joka oli sen mukaan kopioinut Facebookin ulkonäön.

Facebook Inc:n listautumisesta pörssiin on puhuttu, ja keväällä 2010 arvioitiin sen arvon tällöin nousevan jopa 35–60 miljardiin dollariin.

Tietoturva

Facebookin tietoturva ja yksityisyydensuoja on herättänyt paljon keskustelua.

Käyttäjä voi parantaa tietoturvaansa Facebookissa rajoittamalla profiilinsa näkyvyyttä ja näin piiloutua tuntemattomilta ihmisiltä. Ystäväkutsut voi jättää vahvistamatta eikä profiilissa tarvitse pitää huomattavaa osaa yhteyksistään. Facebook voi säilyttää ja hyödyntää näyttämättömätkin yhteystiedot noudattamansa Yhdysvaltain lainsäädännön mukaisesti. Näin ollen käyttäjillä ei välttämättä ole tietoa siitä, miten heidän aikaisemmin antamiaan tietoja säilytetään, välitetään toisille ja hyödynnetään.

Vuonna 2009 Facebookin ylläpito antoi ilmoituksen, jonka mukaan se peruu käyttäjäehdon, minkä mukaan Facebook omistaa kaikkien rekisteröityjen käyttäjien tallentamat tiedot ikuisesti.