F-Securen tietoturvaraportti

F-Securen uusi tietoturvauhkia koskeva raportti paljastaa tietoturvanäkymän, jossa keskipiste on siirtynyt perinteisistä haittaohjelmista valtioiden rahoittamiin kyberhyökkäyksiin. Raportissa tarkastellaan yksityiskohtaisesti Stuxnet- ja Flame-haittaohjelmia sekä alkuvuoden suurimpia kuluttajiin kohdistuneita tietoturvauhkia.

Kyberasevarustelua

“Stuxnet ja sen seuraajat Flame ja Gauss ovat yksinkertaisesti sanoen muuttaneet pelin hengen. Uusi kyberasevarustelu on nyt ottamassa ensiaskeleitaan,” sanoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

F-Securen tietoturvalaboratorio arvioi, että Stuxnetin kehittäminen on vaatinut yli 10 henkilötyövuotta. Näin suuri panostus on osoitus siitä, että tietoteknisestä sodankäynnistä on tullut varteenotettava vaihtoehto diplomatian ja boikotoinnin kaltaisille perinteisille keinoille.

“Valtiot hyökkäävät toisiaan vastaan haittaohjelmilla. Kyberasevarustelu on nyt käynnissä,” kommentoi Mikko Hyppönen.

Macit eivät ole immuuneja

Vuoden ensimmäinen puolisko todisti jälleen, että Mac-tietokoneet eivät ole immuuneja tietoturvauhille. Huomiota herättivät etenkin Flashback-haittaohjelman uudet versiot, jotka levisivät saastuneiden sivustojen kautta hyödyntämällä Java-haavoittuvuutta.

“Tämä haittaohjelma antoi erityisen kovan iskun yliopistoille, sillä monet yliopistot suosivat Mac-tietokoneita. Oxfordin yliopiston tietoturvaosaston mukaan Flashback oli todennäköisesti eniten levinnyt haittaohjelma sitten Blasterin, joka iski Windows-tietokoneisiin vuonna 2003,” sanoo F-Securen tietoturva-asiantuntija Sean Sullivan.

Pankkitroijalaisia, Android-hyökkäyksiä ja muita uhkia

Vuoden alkupuoliskon huolestuttavimpien verkkouhkien joukkoon kuului edelleen Zeus monine versioineen. Tämä pankkitroijalainen pystyy tallentamaan käyttäjien näppäinpainalluksia ja verkkolomakkeille syötettyjä tietoja, ja se oli erityisen tehokas tietyillä alueilla Yhdysvalloissa. Uusia versioita saaneisiin haittaohjelmiin kuuluu myös SpyEye, joka voi huomaamattomasti tyhjentää pankkitilin, kun käyttäjä kirjautuu verkkopankkiin.

Kiristysohjelmien määrä kääntyi kasvuun, eikä kasvun odoteta laantuvan loppuvuoden aikana. Erityisen yleisiä ovat tapaukset, joissa ”poliisi” on lukinnut selaimen väittäen käyttäjän syyllistyneen verkkorikoksiin ja määrännyt ”sakot” maksettavaksi kertakäyttöisillä maksukorteilla tai muilla keinoilla, joita ei voida jäljittää.

Valtaosa älypuhelimiin suunnatuista hyökkäyksistä kohdistui Android-käyttöjärjestelmään. Näihin uhkiin kuului muun muassa ei-toivottuja sovelluksia, kuten Steware.A ja DroidRooter.F, sekä vakoiluohjelmia, kuten Adboo.A. Jo pelkkä käynti saastuneella sivustolla riittää tartunnan saamiseen, jos käyttäjällä on laitteessaan tietynlaiset määritykset.

“Haittaohjelmahyökkäysten määrissä ei tänä vuonna ole toistaiseksi ollut havaittavissa laantumisen merkkejä. Ajan tasalla olevan tietoturvaohjelmiston hankkiminen kaikille laitteille on edelleen paras suojautumiskeino.”

F-Securen tietoturvauhkia koskeva raportti ja hiljattain julkaistu mobiiliuhkia koskeva raportti löytyvät F-Securen verkkosivuilta.