Mikä on Gnome

Gnome (akronyymi sanoista GNU Network Object Model Environment) on työpöytäympäristö, jota käytetään Unixin kaltaisissa käyttöjärjestelmissä, kuten Linuxissa. Gnome-projektin tavoitteena on tarjota helppokäyttöinen tietokoneen graafinen käyttöliittymä ja kattava kehitysalusta sovelluksille. Gnome on GNU-projektin virallinen osa.

Gnome on saatavilla useimpiin Linux- ja BSD-käyttöjärjestelmiin. Se on KDE:n ohella yleisin Linuxissa käytettävä työpöytäympäristö. Esimerkiksi Fedora ja openSUSE käyttävät Gnomea oletuskäyttöliittymänä.

Historia

Gnome-projektin käynnistivät elokuussa 1997 Miguel de Icaza ja Federico Mena. Projektin käynnistämisen suoranainen syy oli edellisen vuonna alkunsa saaneen KDE-ympäristön lisenssiepäselvyys. KDE perustuu norjalaisen Trolltechin Qt-käyttöliittymäkirjastoon. Qt-kirjastoa ei saanut linkittää GNU GPL -lisensoituun ohjelmaan ilman lupaa. Tämä ei ollut ongelma KDE-projektin osana laadituille ohjelmille, mutta esti vanhempien, GNU GPL-lisenssiä käyttävien ohjelmien hyödyntämisen ilman kaikkien tekijöiden lupaa. Jotkut tekijöistä eivät edes olleet valmiita myöntämään lupaa epävapaan Qt:n käytön yhteydessä. Ongelma selvisi myöhemmin Trolltechin julkaistessa Qt:n kaksoislisenssoinnilla, jossa sitä sai levittää myös GNU GPL-lisenssillä.

Gnome on kirjoitettu pääasiassa C:llä GTK+-käyttöliittymäkirjaston avulla. GTK+:aa oli jo käytetty GIMP-kuvankäsittelyohjelmassa, mistä tulee myös sen nimi, GIMP ToolKit. Ensimmäinen Gnomen versio julkaistiin maaliskuussa 1999. Kesäkuussa 2002 julkaistu versio 2.0 teki ympäristöön suuria muutoksia. Gnome-projekti on omaksunut käytännön julkistaa merkittävä päivitysversio puolen vuoden välein. Esimerkiksi maaliskuussa 2006 julistettiin Gnome 2.14. Se sisälsi lukuisia parannuksia suorituskykyyn, helpotti tiedoston hakua, tuki VoIP-puheluita entistä paremmin, otti jaetut kalenterit käyttöön ja helpotti monin tavoin järjestelmän käyttöä.

http://www.gnome.org