Google tietää kuka olet 

Muistatteko kuinka Googlen katuja kuvaavat autot taannoin aiheuttivat kohua? Nolojen kännikuvien ja alastomien auringonottajien lisäksi yhtiö keräsi WLAN-tukiasemien nimiä osoitetietokantaan ja harjoitti vielä verkkoihin kohdistuvaa salakuuntelua, eli snooping-hyökkäyksiä.

Useat eurooppalaiset tietosuojaviranomaiset ja muun muassa Privacy International ärähtivät aiheellisesti asiasta. Tietojen salakuunteluskandaalin ohella jäi kuitenkin vähemmälle huomiolle eräs oleellinen tiedonkeruun alue: WLAN-verkkojen tunnistetiedot. Eli muun muassa SSID:t ja MAC-osoitteet.

WLAN-tukiasemien tunnistetiedot ovat periaatteessa kenen tahansa kadulla kävelevän havaittavissa. Hienoisella trigonometrialla saa näistä muodostettua tietokannan, jossa on hyvin tarkka sijaintitieto kustakin asemasta.

Yhdistämällä kotien ja yritysten WLAN-verkkojen SSID:t paikkatietoon, saavat sekä Google että tämän mainostaja-asiakkaat parhaimmillaan talotason sijaintitiedon webbiselailijan olinpaikasta. Ja tähän tietoon eivät juurikaan auta selainten privacy mode –asetukset, jos verkon tunnus lähettään ulos.

Vaikka verkon SSID:tä ei välitettäisikään oletusarvoisesti, Googlen WLAN-sijaintirekisteri on jo olemassaolonsa puolesta tietosuojan kannalta hyvin huolestuttava.

Nyt Google on reagoinut tietosuojaviranomaisten päätökseen, mutta reagointitapa on aivan ällistyttävä ja selvästi lakimiesten kehittämä.

Googlen ratkaisu on opt-out. Oikeasti.

Eli suomeksi WLAN-tiedot kerätään ja halutessaan aseman haltija voi kieltää tämän tietojen käytön sijaintitunnistukseen.

Haloo Google! Ei tätä näin päin pidä tehdä!

Oikea tapa olisi opt-in. Eli aseman haltija voi halutessaan antaa Googlelle tiedot aseman fyysisestä sijainnista ja sallia tämän tallentamisen hakujätin tietokantaan.

Eurooppalaisten tietosuojaviranomaisten ei tule hyväksyä automaattista langattomien verkkojen tunnisteiden keruuta, sijaintitietokannan muodostamista näiden perusteella ja varsinkaan opt-out -pohjaista menettelyä tällaiseen toimintaan.

Lähde: http://blogit.tietokone.fi by Ossi