Mikä on Google Play

Google Play on Googlen omistama digitaalinen sisältöpalvelu. Palvelussa on mahdollista ostaa musiikkia, elokuvia, kirjoja, lehtiä sekä Googlen kehittämän Android-käyttöjärjestelmän mobiililaitteille tarkoitettuja sovelluksia. Android Market, Google Music ja eBookstore yhdistyivät maaliskuussa 2012 uudeksi Google Play -palveluksi.

Ohjelmat ja pelit

Google Play on valmiiksi esiasennettuna useimmissa Android-käyttöjärjestelmän laitteissa, jonka avulla laitteisiin voidaan ladata ja asentaa uusia ohjelmia. Google Playn käyttäminen edellyttää laitteelta internetyhteyttä, joko mobiiliverkon välityksellä tai WLAN-yhteydellä. Ensinmainitusta saattaa seurata tiedonsiirtokustannuksia, jotka matkapuhelinoperaattori veloittaa liittymän haltijalta. Asialla on käytännön merkitystä vierailtaessa oman kotiverkon ulkopuolella, sillä hyvin usein asiakkaalla on kiinteähintainen sopimus tietystä datasiirtomäärästä tai rajattomasta käytöstä kotiverkossaan. Helmikuusta 2011 alkaen sovelluksia on voinut asentaa puhelimeen myös lataamalla ne tietokoneen kautta Google Playn web-sivustolta. Sovellus siirtyy laitteeseen langattomasti mobiili- tai WLAN-verkon kautta. Lataukseen tarvitaan Google-tili.

Sovellukset ovat maksullisia tai ilmaisia. Ilmaiset sovellukset ovat usein mainosrahoitteisia, joten sovellusta käytettäessä saattaa mainosten vastaanotosta kertyä tiedonsiirtokustannuksia. Tämä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi vierailtaessa ulkomailla toisen operaattorin verkossa.

Android-käyttöjärjestelmän laitteisiin voidaan asentaa ja niissä suorittaa kolmannen osapuolen jakelemia sovelluksia (joihin Googlella ei siis ole mitään yhteyttä), eli niiden jakelijana voi toimia muukin kuin Google Play. Sovelluskehittäjän luotua tilin sovelluskauppaan, hän voi laittaa sovelluksensa välittömästi jakeluun ilman pitkällistä hyväksymisprosessia. Sovellukset saattavat sisältää toimintoja, jotka käyttäjän tulee hyväksyä sovellusta asentaessaan. Näitä voivat olla esimerkiksi sovellukselle annettava lupa käyttää internetyhteyttä, josta saattaa aiheutua tiedonsiirtokustannuksia, tai lupa soittaa puheluja, josta saattaa aiheutua yllättäviä kustannuksia. Käyttäjän tulee siis ymmärtää, että sovellusten joukossa saattaa olla sellaisia, joissa voi olla mukana haitalliseksi katsottavia toimintoja.

Google Playsta ladattavat sovellukset ovat pakattu .apk-päätteiseen tiedostoon, jonka laitteen ohjelmisto purkaa latauksen jälkeen ja asentaa sovelluksen laitteeseen.

Elokuvat ja TV

Kesäkuussa 2012 Google Playhin tuli saataville elokuvia ja televisiosarjoja. Elokuvat ovat tällä hetkellä saatavilla seuraavissa maissa: Yhdysvallat, Yhdistynyt kuningaskunta, Kanada, Ranska, Australia, Espanja, Saksa ja Japani.

Lehdet ja kirjat

Ensimmäiset lehdet tulivat myyntiin palvelussa kesäkuussa 2012.

Musiikki

Google avasi musiikkipalvelunsa marraskuussa 2011. Palvelun käyttäjät voivat ostaa, jakaa ja kuunnella musiikkia sivulla.

http://play.google.com/store