Hakukoneoptimointi lyhyesti

Lyhykäisyydessään hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan internetsivuston muokkaamista sellaiseen muotoon, että hakukoneet luokittelevat sivuston mahdollisimman hyvin. Luokituksella tarkoitetaan tässä yhteydessä arvoa, jonka mukaan hakukoneet järjestävät hakutuloksissa näytettävät tulokset. Luonnollisestihan jokainen sivun ylläpitäjä sekä yritystään internetissä mainostava yrittäjä toivoisi olevansa hakutulosten kärkipäässä. Näin on kuitenkin hyvin harvoin ja tällöin hakukoneoptimoinnin avulla voidaan parantaa tuloksia. Jo lyhyellä aiheen artikkelien lukemisella voidaan tuloksia parantaa, mutta hyviin tuloksiin päästäkseen on tunnettava niin ihmisten hakukäyttäytyminen, hakukoneiden toiminta, verkkosivujen toteutustekniikat kuin kohdealan termistökin.

Nopein reitti hakukoneoptimointiin kiinnipääsyyn on tutustua hakukoneiden itsensä toimintaan. Hakukoneet kuten Google keräävät automaattisesti tiedot sivuilta. Tällaiset hakukoneet koostuvat kolmesta eri osasta, hakurobotista, sivukannasta sekä tulostennäyttösovelluksesta. Hakurobottien tehtävä on selata läpi internetissä olevia sivuja lisätä ne sivutietokantaan eli indeksiin. Käyttäjien suorittaessa hakuja kolmasosa etsii indeksistä vastaavat sivut ja näyttää tulokset luokituksen mukaisessa järjestyksessä. Hakukoneoptimoinnin kannalta mielenkiintoisia osia ovat robotit sekä tuloksista vastaava osa.

Etenemistapoja on useita, mutta hyvä tapa on aloittaa tarkastamalla vierailevatko robotit sivustolla ja löytävätkö ne kaikki sivut. Tarkastus voidaan suorittaa etsimällä hakurobottien jälkiä esimerkiksi palvelinten lokitiedostoista tai etsimällä omia sivuja suoraan hakukoneista. Mikäli robotti ei ole käynyt sivuilla, voidaan se ilmoittaa useimpiin hakukoneisiin ja robotti tulee tarkistamaan sivun muutaman päivän kuluessa. Useimmat sivustot tulevat automaattisesti indeksoiduksi ja onkin syytä tarkistaa, ettei esteenä ole esimerkiksi epästandardit toteutustavat tai esimerkiksi jollekin selainlaajennuksella toteutettu sisältö. Robotit näkevät ainoastaan sisällön, joka on nähtävissä myös tekstiselaimin.

Kun sivusto on saatu indeksoitua, voidaan siirtyä luokituksen parantamiseen. Väärinkäytösten välttämiseksi hakukoneiden luokitusalgoritmit ovat hyvin salattuja. Varmaa kuitenkin on, että esiintyäkseen jollain sanalla on sana myös löydyttävä sivustolta. Viimeistään tässä vaiheessa hakukoneoptimoijan on kehitettävä lista sanoista, joilla hän haluaa sivustonsa löytyvän. Sanalistan kehitykseen on useita tapoja. Lähteenä voidaan käyttää esimerkiksi omia tuoteryhmiä, palvelunimikkeitä ja internetistä löytyviä hakusanoja tilastoivia palveluita. Kun sanat on kehitetty, lisätään ne sisältöön. Löytymisen lisäksi luokitukseen vaikuttavat sanojen sijainti ja sanamäärät. Leipätekstin ohelle sanoja voidaan sijoittaa muun muassa linkkiteksteihin ja otsikoihin.

HTML Comment Box is loading comments...