Mikä on HDMI

HDMI (High Definition Multimedia Interface) on kuvan ja monikanavaäänen siirtämiseen suunniteltu digitaalinen näyttölaitteiden liitäntästandardi, joka julkaistiin 2002. Siihen sisältyy fyysinen liitin ja kaapeli sekä määritykset, joiden mukaan dataa siirretään laitteiden välillä. Standardi tukee yleisimpiä resoluutioita: 480i:tä, 576i:tä, 720p:tä, 1080i:tä ja 1080p:tä. Tyypin A HDMI-liitin on taaksepäin yhteensopiva näytöissä ja näytönohjaimissa käytetyn DVI-liitännän kanssa.

Tekniikka

HDMI-liitin syntyi tarpeesta siirtää kuvaa ja ääntä kodin viihde-elektroniikan laitteiden välillä digitaalisena. Tekniikan loivat muiden muassa Sony, Philips ja Toshiba. HDMI-liitäntöjä on esimerkiksi televisioissa, DVD-soittimissa, pelikonsoleissa (Playstation 3, Xbox 360), tietokoneen näytönohjaimissa ja vahvistimissa. HDMI korvaa analogiset VGA-, SCART- ja RCA-liittimet.

Kuva ja ääni

HDMI-kaapelissa video kulkee pakkaamattomana datana TMDS-signaalitekniikan avulla. HDMI-liittimien tiedonsiirtokapasiteetti on kasvanut uusien standardiversioiden myötä: 1.0-versio (165 MHz, 4,9 Gb/s) pystyi Full HD -teräväpiirtokuvan välittämiseen kun taas 1.3-versio (340 MHz, 10,2 Gb/s) pystyy jo välittämään tarkempaa resoluutiota kuin mitä tällä hetkellä markkinoilla olevat monitorit kykenevät näyttämään.

HDMI-liitännän B-tyypissä on 29-nastainen liitin A-tyypin 19-nastaisen sijasta. B-tyyppi on tarkoitettu 3200 × 2048 pikselille ja sitä terävämmille resoluutiolle. Se on taaksepäin yhteensopiva Dual-link DVI:n kanssa.

HDMI on versio 1.1:stä lähtien pystynyt välittämään 8 192 kHz:n 24-bittistä PCM-ääniraitaa. HDMI 1.3 tukee Dolby Digitalin ja DTSin lisäksi häviöttömiä Dolby True HD ja DTS-HD Master Audio -ääniraitoja.

Liittimet

HDMI-liittimiä on viittä erilaista tyyppiä. A/B on kuvattu HDMI 1.0 -määrityksissä, C-tyyppi 1.3-määrityksissä, tyypit D/E 1.4-määrityksissä. A-tyyppi on sähköisesti yhteensopiva DVI-D single-link -liitännän kanssa. Vain A- ja C-tyypin liittimiä on yleisesti käytössä.

A-tyyppi (yleisin)
Urosliittimen ulkomitat 13,9 mm × 4,45 mm.

B-tyyppi (ei vielä käytössä)
Urosliittimen ulkomitat 21,2 mm × 4,45 mm. WQUXGA-resoluutiolle (3840 × 2400) ja sitä tarkemmille.

C-tyyppi, miniliitin (esim. videokameroissa)
Urosliittimen ulkomitat 10,42 mm × 2,42 mm.

D-tyyppi, mikroliitin (kannettaviin laitteisiin)
Urosliittimen ulkomitat 2,8 mm × 6,4 mm mm.

E-tyyppi
Autoissa käytettävä liitintyyppi.

Kopiointisuojaus

HDMI tukee HDCP:tä, jonka avulla signaalia lähettävä laite voi estää vastaanottavaa laitetta näyttämästä tai kopioimasta materiaalia. HDMI-liitännän kanssa sähköisesti yhteensopiva DVI-liitäntä ei tue HDCP:tä.

Laitteistojen välinen keskustelu

HDMI:llä keskenään kytketyt laitteet keskustelevat Display Data Channel -standardin (DDC) mukaisesti. Näin esimerkiksi tieto näyttölaitteen tukemista näyttötarkkuuksista saadaan lähettävään laitteeseen. DDC-tiedot on tallennettu EDID-ROM -piirille. Näyttötarkkuuksien lisäksi sinne voidaan tallentaa esimerkiksi laitteen tukemat äänimuodot, väriavaruudet sekä tiedot valmistajasta ja laitteen tyypistä.