Henkilötietojen luovutus

Internetissä erilaisten palveluiden tarjoajat pyytävät usein sinua antamaan henkilötietosi tai jopa maksuyhteystietosi. Joillekin sivuille pääseminen edellyttää rekisteröitymistä palveluiden käyttäjäksi, ja rekisteröitymisen yhteydessä voidaan kysyä tarkkojakin henkilötietoja. Jos palveluun ei selkeästi liity raha, maksuyhteystietoja ei tässä yhteydessä yleensä kysytä. Myös esimerkiksi keskustelupalstoille rekisteröityessäsi tai erilaisiin kilpailuihin osallistuessasi sinua voidaan pyytää täyttämään lomakkeita, joissa kysytään henkilötietoja laajastikin.

Usein ainoastaan osa lomakekentistä on pakollista täyttää. Ne voivat olla merkitty esimerkiksi asteriskilla (*). On hyvä harkita, antaako muita tietoja, jotka eivät ole pakollisia. Sähköpostiosoitteensa kertomalla voi samalla antaa luvan kaupallisten tiedotteiden lähettämiseen.

Kannattaa tarkkaan harkita, millaisiin palveluihin tietojaan antaa. Pienimpiä harmeja, joita tietojen luovuttamisesta voi seurata, on ei-toivotun mainospostin tulva palveluntarjoajalta sähköpostiin tai postilaatikkoon. Tiedot voivat päätyä myös roskapostittajien listoille, joilta tulevat mainospostit voivat sisältää virusten tai muiden haittaohjelmien saastuttamia tiedostoja. Henkilötietoja tai maksuyhteystietoja voidaan lisäksi käyttää väärin erilaisissa huijauksissa.

Toisaalta Internetin kautta käydään paljon kauppaa, yritysten verkkokaupoissa sekä erilaisilla kirpputoreilla ja huutokaupoissa. Tunnetun yrityksen verkkokauppaa voi hyvällä syyllä pitää luotettavana, mutta pienempien yritysten luotettavuus voi olla syytä tarkistaa. Yhteyden turvallisuutta lisää sen suojaaminen, jolloin verkossa kulkevat viestit salataan eikä niiden sisältöä pysty kukaan ulkopuolinen selvittämään.

Verkkokirpputoreilla ja huutokaupoissa myyjät ovat yksityisiä ihmisiä, useimmat rehellisiä niin kuin sinäkin. Lisäksi kauppapaikoilla voi yleensä antaa palautetta, jolloin epärehellinen kauppias menettää äkkiä maineensa lopullisesti. Kaupanteossa maalaisjärjellä pärjääkin pitkälle. Ole mieluummin realisti kuin idealisti, mutta älä liian epäluuloinenkaan.

Hyvä muistisääntö on siis, että katso tarkkaan, minne tietojasi Internetissä annat. Maksuyhteystietoja varsinkaan ei kannata luovuttaa, jos et ole hyvin varma toisen osapuolen luotettavuudesta.

Lähde: www.cibernarium.tamk.fi