Hyökkäysverkot 

Rikolliset ovat tehneet haittaohjelmien saastuttamista koneista hyökkäysverkkoja, joita he hallitsevat. Tällaisissa botnet-verkoissa on uskomattomat sata miljoonaa tietokonetta, kertoo Trend Micron tutkimus. Rikollisten käytössä on siis enemmän tehoa kuin kaikissa maailman superkoneissa yhteensä.

Rikolliset käyttävät botnet-hyökkäysverkkoja esimerkiksi roskapostin lähettämiseen, tietojen varastamiseen ja haittaohjelmien levittämiseen. Vaikka tietokoneella on käynnissä tällaista toimintaa, uhri ei välttämättä huomaa mitään. Trend Micron selvityksen mukaan tartunta on tietokoneissa usein yli kaksi vuotta ja jopa 80 prosentissa tietokoneista se oli yli kuukauden.

Pieni joukko rikollisia – valtava teho käytössä

Trend Micro analysoi noin 100 miljoonaa ip-osoitetta, joiden takaa löytyi uhrikone. 75 prosenttia tartunnan saaneista ip-osoitteista kuului kotikäyttäjille ja 25 prosenttia yrityskäyttäjille.

On toki muistettava, että yrityksissä suuret koneryhmät voivat jakaa saman ip-osoitteen. Tartunnan saaneita yrityskoneita on todennäköisesti huomattavasti enemmän kuin havaittu 25 prosenttia.

Trend arvioi, että varsin pieni joukko rikollisia hallitsee koko netin valtavaa hyökkäysverkkojen arsenaalia. Koneet ovat ehkä muutaman sadan rikollisen käsissä.

Lähde: Tietokone.fi