Mikä on IBM PC?

IBM Personal Computer oli IBM-yhtiön vuonna 1981 markkinoille lanseeraama henkilökohtainen tietokone, ja tuotesarja. Useimmat nykyisin koti- ja ammattikäyttöön myytävät tietokoneet ovat IBM PC-arkkitehtuurin kanssa yhä täysin tai lähes yhteensopivia laitteisto- ja ohjelmistotasolla. IBM PC on tunnetuin monista eri PC-alustoista sekä ylivoimainen markkinajohtaja. Alustasta käytetään usein yleisnimityksenä pelkästään akronyymiä PC.

Historia

Alkuperäisen IBM PC:n tarkoituksena oli kilpailla henkilökohtaisten tietokoneiden markkinoista niitä silloin hallinneen Applen kanssa. IBM PC saavutti suosiota ammattikäytössä, kotikäytössä sitä ei ensimmäisinä vuosinaan juuri nähty korkean hintansa vuoksi. Henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja koneita oli tehty jo 1970-luvulta lähtien, mutta IBM PC:n merkitys oli siinä, että IBM suurena yrityksenä toi uskottavuutta mikrotietokoneiden kehityssuuntaan ja teki niistä myös monien yritysten silmissä varteenotettavia vaihtoehtoja keskuskonepohjaisille ratkaisuille. IBM PC -sarja ja sen kanssa yhteensopivat koneet olivatkin suosittuja ammattilaiskoneita koko 1980-luvun ajan. Koteihin IBM PC:t ja muiden valmistajien IBM PC -yhteensopivat koneet tulivat suuremmassa määrin vasta 1980-luvun lopussa. IBM PC-koneiden valttina olivat 1990-luvulla suorituskyky sekä hyötyohjelmien saatavuus. Teknisesti merkittävä viihdealusta IBM PC:stä tuli vasta 1990-luvulla, jolloin pelit alkoivat tukea VGA-grafiikkaa sekä ajanmukaisempia äänikortteja (VGA-grafiikka ja Rolandin MT-32 äänimoduuli olivat tosin saatavilla jo 1987, mutta niiden käyttäjiä sekä niitä tukevia pelejä ja muita ohjelmia oli vain vähän).

1980-luvulla mikrotietokonemarkkinoilla oli jopa satoja erilaisia keskenään yhteensopimattomia laitteita. IBM PC:t ja muut alustan kanssa yhteensopivat tietokoneet valloittivat lopulta maailman nousten hallitsevaksi standardiksi. Tämä kehitys johtui osaksi siitä, että IBM ei saanut pidettyä monen eri valmistajan osista kootun laitteensa tekijänoikeuksia itsellään, vaan muut firmat oppivat valmistamaan laillisia IBM PC-yhteensopivia "kloonikoneita". Jo vuonna 1986 Compaqin suorituskyvyltään ylivertainen Deskpro 386 -tietokone vei IBM:ltä teknisen johtoaseman. Kun IBM oli menettänyt yksinoikeuden tehdä IBM PC -yhteensopivia koneita, se yritti kuitenkin taistella käyttöjärjestelmien markkinoilla Microsoft Windowsia vastaan 1990-luvulla OS/2-käyttöjärjestelmällään. Käyttäjäkunta jäi kuitenkin marginaaliseksi.

1990-luvulla IBM oli yhä johtavien PC-valmistajien joukossa PS-malleillaan ja vielä 2000-luvulla IBM valmisti erityisen laadukkaina pidettyjä kannattavia Thinkpad-tietokoneita, mutta lopetti tietokoneiden valmistuksen lopullisesti 2005 ja Thinkpadit siirtyivät Lenovo -yhtiölle.

Nykyään lähinnä Apple Macintosh (jonka laitteisto tosin perustuu nykyään IBM PC -arkkitehtuuriin) on jäänyt eloon merkittäväksi kaupalliseksi kilpailijaksi IBM PC -alustalle josta usein nykyään käytetään ammatillisissa-yhteyksissä nimitystä Wintel. Nimitys tulee siitä, että IBM:n tiputtua PC-alustan kehityksen kyydistä pois Intel nousi hallitsevaan asemaan alustan laitteiston eteenpäin työntäjänä ja Microsoftin jatkaessa rooliaan alustan johtavana ohjelmistokehittäjänä, Microsoft Windows -ympäristön ollessa alustalla lähes monopolimaisessa asemassa.