Verkon ilkimykset 

Virukset, madot ja hevoset

Virukset ja madot ovat haittaohjelmia, jotka leviävät sähköpostin tai www-sivujen kautta. Aktivoitu virus aiheuttaa haittaa tiedostoille ja ohjelmille.
Madot leviävät viruksia nopeammin suoraan koneelta toiselle. Sähköpostimato voi esimerkiksi lähettää itsensä kaikkiin käyttäjän koneen osoitekirjassa oleviin sähköpostiosoitteisiin. Verkkomadot etsivät internetiin kytkettyjä koneita, joihin ei ole asennettu viimeisimpiä korjauspäivityksiä.

Troijan hevoseksi kutsutaan haittaohjelmaa, joka naamioidaan vaikkapa viattoman näköiseksi peliksi, mutta joka aktivoituna voi tuhota tiedostoja tietämättäsi.

Hakkerit ja krakkerit

Tietomurtautujia kutsutaan hakkereiksi tai krakkereiksi. He voivat murtautua verkon kautta suojaamattomalle tietokoneelle ja käyttää sitä tai varastaa tiedostoja ja käyttää niitä vääriin tarkoituksiin.
Tietomurroilta suojaudutaan ennen kaikkea palomuurilla ja pitämällä käyttöjärjestelmä ajan tasalla.

Roskaa verkossa

Ei-toivottua, suurina massoina lähetettyä sähköpostiviestintää kutsutaan yleiskielessä roskapostiksi. Se ruuhkauttaa sähköpostijärjestelmiä ja tukkii ihmisten sähköpostilaatikoita. Jotkut sähköpostimadot toimivat roskapostittajien työkaluna.

Viisi sääntöä sähköpostista:

1. Älä koskaan avaa epäilyttäviä viestejä, vaan poista ne suoraan viestivalikosta.
2. Älä vastaa roskapostiviestiin.
3. Ota käyttöön operaattorin ja sähköpostiohjelman mahdollinen roskapostin suodatusominaisuus.
4. Luovuta harkiten sähköpostiosoitteesi esimerkiksi internetsivujen kyselyihin ja keskustelupalstoille.
5. Älä lähetä ketjuviestejä ja kiertokirjeitä edelleen.

Sulje arveluttavat pop-upit

Jos tietokoneesi näytölle ilmaantuu pieni ruutu, ns. pop-up-ikkuna, jossa houkutellaan klikkaamaan ruutua, varminta on sulkea se yläkulman x-merkistä. Koskaan ei voi olla varma mitä ohjelma todellisuudessa tekee, vaikka klikkaisi "No"-kohtaa.

Älä tule huijatuksi

Netissä on helppo häivyttää henkilöllisyytensä. Sen vuoksi on hyvä varmistua aina toisen osapuolen henkilöllisyydestä (esim. keskustelupalstoilla). Omia henkilötietoja ei pitäisi koskaan luovuttaa netin kautta muille kuin luotettaville osapuolille. Jos jollakin sivustolla kysytään henkilötietoja, tarkista että sivuston ylläpitäjä kertoo rekisteriselosteessa mihin tietoja käytetään ja luovutetaanko niitä edelleen.

Keskustele netin käytöstä

Internetissä on paljon materiaalia, joka ei sovi alaikäisille. Keskustele oppilaittesi kanssa surffailusta ja internetin turvallisesta käytöstä.

Lähde: Tietoturvakoulu.fi