Internet-kaupat

Myyjän huijaaminen 

Internetin kautta tavaroita myyvään henkilöön otetaan yhteyttä ja tavarasta tarjotaan huomattavaa ylihintaa. Maksuksi lähetetään shekki, joka ylittää sovitun kauppahinnan jopa tuhansilla euroilla. Erilaisiin syihin vedoten ostajaa pyytää palauttamaan ylimääräinen osa shekin lunastuksen yhteydessä. 

Pankilta kuluu yleensä 5 pankkipäivää shekin katteen tai oikeellisuuden varmistamiseen. Jos ylimääräinen osa palautetaan heti lunastuksen yhteydessä ja shekki osoittautuukin myöhemmin väärennetyksi tai katteettomaksi, menetyksestä vastaa sekin lunastaja. 

Ostajan huijaaminen 

Ulkomaisella verkkosivulla tarjotaan myytäväksi esim. hyvää käytettyä autoa. Kun kiinnostunut ostaja ottaa myyjään yhteyttä, kauppa sovitaan tapahtuvaksi ulkomailla. Myyjä haluaa ostajaehdokkaan tallettavan ulkomaiseen pankkiin rahaa eräänlaiseksi pantiksi voidakseen vakuuttua ostajan todella tulevan tapaamiseen. Myös myyntisivustossa voidaan kertoa, että ostaja voi tallettaa rahaa pantiksi ja siten varata kyseisen myyntikohteen itselleen. Vakuuttavuutta lisätään lähettämällä ostajaehdokkaalle lisäohje, jossa tätä kehotetaan faksaamaan jonkun tunnetun kansainvälisen pankin kautta rahansiirtomääräys, jolla ilmoitetaan rahojen nostoon tarvittava numerokoodi. 

Huomioitavaa
- Ulkomaisia shekkejä ei ole syytä ottaa lunastettavaksi postitse. Kauppahintaa suuremman sekin lunastukseen ei ole syytä suostua. 
- Ylihintaisen tarjouksen rehellisyyttä on aina syytä epäillä. 
- Rahojen lähettäminen luottokorttinumeroiden ja erilaisten rahansiirtokoodien avulla on arveluttavaa. 
- Sähköpostiosoitteet on syytä selvittää. Vakavasti otettavat yritykset eivät käytä Internetin ilmaispostiosoitteita. 
- Internetin huutokauppa- ja kirpputorisivustot tarjoavat yksityishenkilöille kanavan, jonka kautta voi panna tavaroita tarjolle ja etsiä sopivaa ostettavaa. Kaupat tehdään kuitenkin myyjän ja ostajan kesken, eikä sivuston ylläpitäjä ole vastuussa niissä mahdollisesti tapahtuvista väärinkäytöksistä. Myöskään kuluttajansuoja ei koske kahden yksityishenkilön välisiä sopimuksia.