Applen IOS 6 tänään

Applen mobiililaitteissa käytettävän iOS-käyttöjärjetelmän kuudennen version jakelu on vihdoin alkanut. Käyttöjärjestelmä esiteltiin jo kesällä WWDC-tapahtumassa. IOS 6 on mahdollista päivittää iPhone 3GS:ään ja sitä uudempiin puhelimiin. Tuettujen laitteiden listalla ovat myös neljännen sukupolven iPod Touch ja toisen sukupolven iPad (sekä näitä uudemmat mallit).

Päivityksen jakelu alkoi kello 20.00 Suomen aikaa.

Päivitetty iOS tuo mukanaan uudistetun sähköpostisovelluksen, kartat ja navigoinnin (Applen käsialaa), uudistetun Sirin ja Facebook-integraation. Mukana on myös tietysti Passbook, joka on sähköisten korttien ja lippujen hallintakeskus. FaceTime-puhelutkin onnistuvat vihdoin 3G-verkon yli.

Yli 200 ominaisuutta

Apple julkisti tänään Worldwide Developer Conference -tapahtumassa uusien MacBookejen ja OS X -käyttöjärjestelmän jatkoksi mobiilikäyttöjärjestelmän uuden kuutosversion. Uusia ominaisuuksia iOS 6:ssa on yli kaksi sataa.

Yksi iOS 6:n suurimmista uudistuksista on ääniassistantti Siri, joka on oppinut aimo annoksen uusia temppuja. Samalla kielivalikoimaa on lisätty, mutta valitettavasti Siri ei vieläkään ymmärrä suomea.

Apple on lisäksi tehnyt yhteistyötä autovalmistajien kanssa. Seuraavan 12 kuukauden sisällä useat autovalmistajat, mukaanlukien BMW, Audi, Toyota ja Honda, asentavat autoihinsa Eyes Free -järjestelmiä, jolla napinpainalluksella auto ottaa yhteyden iOS-laitteen Siriin.

Käyttöjärjestelmään integroidaan Twitterin tavoin nyt myös Facebook, ja molempiin sosiaalisiin verkostoihin päivittäminen onnistuu suoraan ilmoituskeskuksesta. App Storeen on lisätty tuki Facebook-tykkäyksille.

Pieniä uudistuksia on tehty puhelinsovellukseen, ja FaceTimeä voidaan iOS 6:ssa käyttää myös mobiilidatayhteydellä. Apple ID ja puhelinnumero on mahdollista yhdistää niin, että jatkossa FaceTime-puheluihin ja iMessage-viesteihin, jotka tulevat puhelimeesi, pystyy vastaamaan myös iPadiltä tai Maciltä.

Safaria on uudistettu niin ikään. Safarin iOS-versioon on lisätty iCloud-tabit sekä offline-moodi. Verkkosivustoille pystyy nyt myös lähettämään kuvia suoraan iOS-laitteen kuva-albumista.

Odotetusti iOS 6:n mukana tulee uusi karttaohjelmisto navigoinnilla ja liikennetiedoilla. Sovellukseen on lisäksi integroitu Siri ja uutena ominaisuutena niin kutsuttu Flyover. Flyover-näkymä vastaa Google Mapsin 3D-moodia, jossa kaupunkinäkymä koostuu 3D-malleista.

Muista uusista ominaisuuksista mainittakoon Photo Stream, jolla kuvien jakaminen ja kommentoiminen onnistuu kavereiden kanssa, sekä Passbook, jolla elokuvalippujen tai lentolippujen säilytys tapahtuu kätevästi yhdessä paikassa.

Kehittäjille betaversio iOS 6:sta saapuu tänään ja kuluttajille syksyn aikana. Tuetut laitteet ovat iPhone 3GS ja uudemmat, kaksi uusinta iPadiä sekä neljännen sukupolven iPod Touch.

Apple kertoi tuttuun tapaan iOS 5:n tärkeimpiä lukuja. 350 miljoonaa iOS 5 -laitetta oli myyty maaliskuun loppuun mennessä. Apple piikitti fragmentoitumisesta kärsivää Androidia esittelemällä kaavioita, joissa se päihitti päivitettyjen laitteiden prosenttiosuudessa Googlen käyttöjärjestelmän selkeästi.

Lähde: Puhelinvertailu.com