Näin hävität paikannustiedot iPhonesta

Älypuhelimien paikannustietojen keruusta nousi melkoinen soppa. Apple vastasi kohuun tuomalla pikavauhtia ohjelmistopäivityksen iOS:aan. Päivityksen myötä paikkatietojen keruusta huolestuneet voivat hävittää iPhonesta helposti kaiken sijaintitiedon.

Paikkatietojen keräämisestä nousi häly, kun tietokoneen iTunesin varmuuskopioista löytyi jopa vuoden ajalta paikannustietoa sisältävä tiedosto. Asiaa käsitellään vielä oikeuskäsittelyissä, mutta paikannustiedoista huolestuneet voivat heti hävittää tietokoneelta ja iOS-laitteesta kaikki paikannustiedot. iOS 4.3.3:een päivitetty laite ei enää varmuuskopioi paikannustietoja sisältävää tiedostoa tietokoneeseen, kun se synkronoidaan iTunesin kanssa.

Päivityksen jälkeen iOS tallentaa edelleen paikannustietoja, mikäli laitteessa on sijaintipalvelut käytössä. Mutta muutoksena paikannustiedot säilyvät muistissa vain noin viikon verran. Paikannustietoja hyödynnetään iPhonen gps:n tukena, nopeuttamassa paikannusta. Tiedot lähetetään myös Applella ja niitä tullaan hyödyntämään tulevaisuudessa myös liikennetietojen keruussa, mutta Apple vakuuttaa, että tiedot lähetetään suojattuna ja anonyymisti.

Jos ei halua lainkaan iPhonen muistavan sijaintia, asetuksista voidaan asettaa sijaintipalvelut kokonaan pois päältä hetkeksi. Valinta on ollut myös aiemmin mahdollinen, mutta bugin takia iOS säilytti edelleen paikannustiedot välimuistissa. iOS 4.3.3:ssa tiedot hävitetään kuitenkin heti, kun Sijaintipalvelut sammutetaan. Sijaintipalveluiden pitäminen sammutettuna estää kuitenkin iPhonen gps:n käytön ja esimerkiksi kadonneen iPhonen paikannuksen Applen Etsi iPhone -palvelulla.

iOS 4.3.3 on saatavana iPhone 4:lle, 3GS:lle, iPadeille ja kolmannen ja neljännen sukupolven iPod toucheille iTunes-ohjelman kautta. Päivityksessä korjataan ainoastaan paikannukseen liittyviä bugeja, eikä mukana ole tyypilliseen tapaan muita korjauksia tai uusia ominaisuuksia.

Lähde: Tietokone.fi