Mikä on IPTV

DVB-IPTV on internet-protokollan käyttöön perustuva teknologia niin televisio-ohjelman jakelussa kuin paluukanavassakin. Tämä tekniikka antaa mahdollisuuden mm. videoneuvotteluihin ja vuorovaikutteisten tv-ohjelmien jakeluun. Siirtonopeuksien kasvaessa iptv-verkosta on tulossa myös teräväpiirtotelevision jakelukanava.

Tekniikka

Tekniikka hyödyntää IP-sovitinta, joka vastaanottaa IP-verkkoon pakatun lähetteen ja siirtää sen TV:lle. IPTV on aina kaksisuuntainen, mikä mahdollistaa myös sovittimeen integroidun Internet-selaimen käytön TV-ruudulta. Myös kaapeli-tv-linjalla on mahdollista käyttää IPTV:tä koska siinä on saatavilla valmiiksi riittävän nopea kaista vastaanottajalle ja sen paluukanava voidaan toteuttaa normaalin ADSL-liittymän kautta. Yhden ohjelman välittäminen vaatii siirtonopeudeksi 2–5 Mbit/s eli käytännössä vähintään 8 megabitin laajakaistaliittymän. Myös kaapeli-tv:ssä on mahdollista käyttää Iptv:tä, jos siinä on saatavilla riittävän nopea kaista. Teräväpiirto-tv vaatii yleensä 10–20 megabittiä. Kupariyhteydellä on parhaimmillaan saavutettavissa 26 megabitin yhteys.

Palvelut

Liiketoimintamalliltaan IPTV rinnastetaan kaapelijakeluun eli sillä on must carry -velvoite. Laajakaistainen paluukanava mahdollistaa tilaajakohtaiset palvelut, kuten esimerkiksi tilausvideopalvelun (Video on Demand). Maksutelevisiokanavien tarjonnassa IPTV tuo merkittävästi lisää kanavia maanpäällisen jakelun kotitalouksille. Satelliitti- ja kaapelijakelun talouksille tarjonta on suurin piirtein samalla tasolla. IPTV mahdollistaa välittömän interaktiivisuuden laajakaistayhteyden kautta, ja Internetin perusselaaminen televisiolla on mahdollista. Käyttökustannuksiltaan IPTV on periaatteessa kallein, koska se edellyttää kuluttajan maksamaan kuukausittain nopeasta laajakaistaliittymästä, mutta IPTV:n kohdalla on erityisesti huomioitava Triple Play-paketoinnin mahdollistamat säästöt kuluttajalle laajakaista-, televisio- ja puhepalveluiden kustannuksissa. Pääkaupunkiseudulla toimii kouluille ja oppilaitoksille suunnattu Educast IPTV- palvelu [1], jonka avulla voi tallentaa tv:n opetusohjelmia, tehdä paikallisverkkoon videokirjastoja ja jakaa opetusohjelmia.

Tietoturva

IPTV-järjestelmä on herkkä erilaisille häiriöille siirtotiellä, sillä jo pienikin häiriö tai katkos näkyy selvänä puutteena kuvassa. Aikoinaan palvelunestohyökkäykset olivat tavallisia ja hankaloittivat suuresti kohteen verkon käyttöä. Samantyyppiset hyökkäykset tai jo pelkästään ylisuurella ICMP-pyynnöllä voidaan saada aikaan suurtakin verkkokuormaa joka saattaisi vaikuttaa lähetteen tasoon pakettien häviämisen tai korruptoitumisen muodossa.