JOS VIRUS KUTENKIN ISKEE?

Jos noudatat tässä kuvattuuja toiminatatapoja, on hyvin epätodennäköistä, että virus pääse iskemään vakavasti. Joskus kuitenkin varvaisuus unohtu tai virustorjunta pettää.

Usein mainitaan virustartunnan oireiksi koneen erikoinen toiminta, kuten selittämätön hidastuminen, tiedostojen salaperäinen katoaminen, outojen tiedostojen ilmestyminen tai näytön muuttuminen sekamelskaksi. Myös koneen verkkoliikenteen äkillinen lisääntyminen voi olla oire viruksesta. Kannattaan kuitenkin muistaa, että suurin osa tietokoneen toiminnan kummallisuuksista on jotain muuta kuin virusten tekosia.

Jos tiedät tai vahvasti epäilet, että koneessasi on virus, toimii seuraavasti:

1. Päivitä virustentorjuntaohjelmasi tietokanta. Tee se uudestaan, vaikka olisit jo päivittänyt sen tänään. Pahitenhan leviävät aivan uudet virukset.

2. Irrota tietokoneesi Internetistä. Näin rajoitat virustartunnan aiheuttamia vahinkoja olennaisesti. Menettely riippuu verkkoyhteytesi tyypistä: katkaise modeemiyhteys, sammuta verkkopääte, irrota liitäntä talon verkkoyhteyteen tms.

3. Kirjoita paperille muistiin, mitä tapahtui ja mitä olit tehnyt sitä ennen. Tämä voi olla olennaista, jos joudut kääntymään asiantuntijan puoleen. Muistikuvat muuttuvat nopesti.

4. Sammuta kaikki ohjelmat tallennettuasi ensin kaikki avoinna olevat tiedostot.

5. Ota varmuuskopiot niistä kaikkein tärkeimmistä tiedostoistasi, joita sinulla ei ole tallessa varmuuskopioilla. Virusten poistaminen voi aiheuttaa tiedostojen häviämistä. Varmuuskopiot pitää myöhemmin tarkistaa virustentorjuntaohjelmalla, koska niissäkin voi hyvin olla viruksia.

6. Käynnistä koneen täydellinen tarkistus virustentorjuntaohjelmalla. Jos sinulla ei ole torjuntaohjelmaa, niin nyt on korkea aika hankkia. Hanki se luotettavasta lähteestä ja kysy erityisneuvoja tilanteeseesi. Käytännössä on yleensä tarpeen ajaa virustentoruntaohjelma esimerkiksi cd:ltä lataamatta sitä omaan koneeseesi, jotta tämä ohjelma itse ei saisi tartuntaa.

7. Käänny asiantuntijan puoleen, jos edellä esitetty ei auttanut. Esimerkiksi kaupallisen virustentorjuntaohjelman valmistajalta saa yleensä apua, jos ohjelma ohjeiden mukaan käytettynä ei tehoa ilmeiseen virukseen.

8. Päivitä ohjelmistot, kun virukset on saatu poistetuksi. Tämä koskee etenkin järjestelmän perusohjelmistoa.