Jopa joka neljäs hakkeroi 

Lontoossa ja New Yorkissa tehdyt kyselyselvitykset kertovat, että esimerkiksi kavereiden sähköpostin tai Facebook-tilien murtaminen on yleistä hupia. Joka kuudes on kokeillut sitä itse, ja noin puolet kertoo olleensa joskus uhreja. Yllättävää on se, miten usein taustalla on raha.

Tietoturvayhtiö Tufin Technologies on teettänyt kaksi selvitystä. New Yorkissa ja Lontoossa haastateltiin kummassakin noin tuhatta nuorta.

New Yorkissa 50 prosenttia nuorista kertoi, että heidän Facebook-tilinsä tai sähköpostinsa on joskus hakkeroitu. Valtaosa nuorista onkin sitä mieltä, että tällainen toiminta on väärin ja siitä pitäisi rankaista.

Hakkerointi on myös tyttöjen hupia

Kuitenkin 16 prosenttia eli noin joka kuudes nuori oli itse kokeillut hakkerointia. Kyseessä ei ole vain poikien juttu. Melkein kolmannes tästä ryhmästä oli tyttöjä.

Aiemmassa Britannian tutkimuksessa nuoria hakkereita löytyi vielä enemmän, 27 prosenttia. Britanniassa syyllisiä löytyi yhtä paljon tytöistä ja pojista.

Kiinnijäämisen riski on melko pieni. New Yorkissa vain noin joka kuudes edes tunsi jonkun, joka oli jäänyt kiinni.

Toisten nettipalvelutilejä hakkeroidaan yleensä huvin vuoksi tai uteliaisuudesta, mutta muitakin motiiveja on. Kiusanteko oli syy 14 prosentissa tapauksia.

Niistä, jotka olivat syyllistyneet tietomurtoihin, seitsemän prosenttia kertoi tehneensä sen rahan takia. Kuusi prosenttia jopa arvioi, että hakkeroinnista voisi tulla heille mahdollinen ammatti.

Britanniassa jopa 20 prosenttia hakkereista ajatteli, että siitä voisi saada tuloja.

Tämän ja aiempien selvitysten perusteella näyttäisi, etteivät nuoret aina tajua esimerkiksi kaverien nettipalvelutilien murtamisen vakavuutta. Tietomurtoihin syyllistytään niiden helppouden vuoksi, eikä mahdollisia seurauksia useinkaan ajatella.

Lähde: Tietokone.fi