Mikä on Joomla? 

Joomla! on WWW-sivujen hallintaan tarkoitettu vapaa avoimeen lähdekoodiin perustuva sisällönhallintajärjestelmä, jonka avulla voidaan lisätä ja päivittää WWW-sivujen sisältöä.

Joomla! asennetaan WWW-palvelimelle ja sen ylläpitoliittymää käytetään internet-selaimen avulla. Ylläpitoliittymän kautta voidaan luoda uusia sivuja sekä lisätä tekstiä ja kuvia. Kaikki kirjoitettu teksti tallennetaan tietokantaan, josta se noudetaan käytön aikana.

Joomlan tärkeimpiä ominaisuuksia ovat:

  • Artikkeleita voi muokata, kirjoittaa ja julkaista internet-selaimen kautta.
  • Sivuston päivitysvastuun voi hajauttaa ja myöntää sivujen päivitysoikeudet halutuille henkilöille.
  • Joomla! ei rajoita julkaistavien sivujen määrää.
  • Joomla! sisältää välimuistipuskuroinnin, RSS-syötteet ja mahdollisuuden muuttaa sivuja PDF-tiedostoiksi.
  • Perusominaisuuksien lisäksi Joomlaan on saatavilla sekä ilmaisia että maksullisia lisäosia, kuten keskustelualue-, kauppapaikka- ja uutiskirjekomponentit sekä komponentit dokumenttien hallintaan.

Historia

Joomla! pohjautuu Mambo-ohjelmaan, ja kehitystyöstä vastaa sama tiimi, joka vastasi Mambon kehityksestä aina elokuuhun 2005 saakka. Tuolloin nykyinen Joomla! kehitystiimi erosi Mambo-projektista koska kävi ilmeiseksi, että Mambo-koodin tekijänoikeudet omistavan Miro International oli kaupallistamassa Mamboa omaa etua tavoitellen.lähde? Kehittäjätiimi ei voinut hyväksyä tilannetta ja päätti yksissä tuumin perustaa uuden projektin. Projekti sai myöhemmin nimen Joomla!.

Kehittäjätiimi näkee Joomlan pikemminkin heidän aikaisemman tekemänsä työn jatkeena kuin Mambon 'fork'-versiona.