Viisi vihjettä julkisen tietokoneen käyttämiseen turvallisesti

1. Älä tallenna kirjautumistietoja. Kirjaudu aina ulos sivustoista napsauttamalla uloskirjauspainiketta. Selainikkunan sulkeminen tai toisen osoitteen kirjoittaminen selaimeen ei riitä.

Monissa ohjelmissa (erityisesti pikaviestiohjelmissa) on automaattinen kirjautumistoiminto, joka tallentaa käyttäjätunnuksen ja salasanan. Poista se käytöstä, jotta kukaan ei voi kirjautua tunnuksillasi.

2. Älä jätä tietokonetta valvomatta, kun näytössä on arkaluontoisia tietoja. Jos joudut lähtemään julkiselta tietokoneelta, kirjaudu ulos kaikista ohjelmista ja sulje kaikki ikkunat, joissa saattaa olla näkyvissä luottamuksellisia tietoja.

3. Poista jälkesi. Selaimet, kuten Internet Explorer, kirjaavat salasanasi ja kaikki sivut, joita olet tarkastellut. Tiedot ovat tallessa senkin jälkeen, kun olet sulkenut selaimen ja kirjautunut ulos.

Salasanojen tallennuksen poistaminen käytöstä
Ennen kuin siirryt Internetiin, poista käytöstä Internet Explorerin toiminto, joka "muistaa" salasanat.

1. Valitse Internet Explorerissa Työkalut ja Internet-asetukset.

2. Valitse Sisältö-välilehti ja sen jälkeen Automaattinen täydennys.

3. Poista valinta molemmista salasanoihin liittyvistä valintaruuduista.

Väliaikaisten Internet-tiedostojen ja selaushistorian poistaminen
Kun olet lähtemässä julkiselta tietokoneelta, poista kaikki väliaikaiset tiedostot ja Internet-historia.

1. Valitse Internet Explorerissa Työkalut ja Internet-asetukset.

2. Valitse Yleiset-välilehden Väliaikaiset Internet-tiedostot -kohdassa Poista tiedostot ja Poista evästeet.

3. Valitse Sivuhistoria-kohdassa Tyhjennä.

Yritysportaalien (kuten Sharepoint Portal Server) tallentamien tiedostojen poistaminen
Jos käytät yrityksen verkkosivustoa, jossa voit tarkastella yrityksen sisäisiä asiakirjoja, saatat tietämättäsi tallentaa luottamuksellisia asiakirjoja julkiseen tietokoneeseen.

1. Poista kaikki tiedostot tilisi tilapäiskansiosta, jonka polku on C:\Documents and Settings\käyttäjänimi\Local Settings\Temp.

2. Jos yritys käyttää Microsoft Office SharePoint Portal Server -palvelinta, tyhjennä tilapäiskansio (Omat tiedostot\SharePoint Drafts).4. Varo olan yli kurkkijoita. Kun käytät julkista tietokonetta, varo varkaita, jotka yrittävät saada tietojasi selville kurkkimalla olkasi yli tai katsomalla, kun kirjoitat luottamuksellisia salasanoja.

5. Älä kirjoita arkaluontoisia tietoja, kun käytät julkista tietokonetta. Näiden toimien avulla voit suojautua satunnaisilta hakkereilta, jotka käyttävät julkista tietokonetta jälkeesi.

Muista silti, että yritteliäs varas on saattanut asentaa julkiseen tietokoneeseen ohjelmiston, joka kirjaa kaikki näppäinpainallukset ja lähettää tiedot varkaalle sähköpostitse.

Tällöin ei auta, vaikket olisi tallentanut tietoja tai olisit poistanut jälkesi. Varkaat pääsevät kuitenkin käsiksi tietoihisi.

Jos haluat todella suojautua, älä kirjoita luottokorttisi numeroa, muita tilitietojasi tai muuten arkaluontoisia tietoja, kun käytät julkista tietokonetta.

Lähde: Microsoft