Mikä on KDE

KDE on avoimen lähdekoodin yhteisö, jonka tuottama ohjelmistokokonaisuus KDE Software Compilation (KDE SC) koostuu KDE-työtilasta (KDE Workspace), KDE-ohjelmistoalustasta (KDE Platform) ja KDE-sovellusohjelmista (KDE Apps). Alun perin KDE (kirjainlyhenne nimestä K Desktop Environment) tarkoitti erityisesti työpöytäympäristöä, mutta version 4.4 julkaisun yhteydessä se brändättiin uudelleen, niin että KDE tarkoittaa ensisijaisesti yhteisöä, jonka ylläpitämää ja kehittämää ohjelmistokokonaisuutta markkinoidaan nimellä KDE SC. Versiota 4.4 edeltäneisiin työpöytäympäristön versioihin viitataan yhä nimellä KDE.

KDE SC on saatavilla useille Unixin kaltaisille käyttöjärjestelmille, kuten Linuxille, Solarikselle ja BSD-järjestelmille, mutta myös sovitustyö Windows NT:lle ja XNU-käyttöjärjestelmille (Mac OS X) on meneillään. KDE SC on tehty Qt-käyttöliittymäkirjastolla, jonka on kehittänyt ja vapaalla GNU LGPL-lisenssillä julkaissut Qt Development Frameworks.

Historia

KDE-projektin aloitti vuonna 1996 saksalainen Matthias Ettrich, joka tuolloin opiskeli Tübingenin yliopistossa. Hän ilmoitti hankkeestaan uutisryhmäviestissä, joka herätti runsaasti kiinnostusta. Ettrich valitti viestissään sitä, että Unix-työpöytien sovellusohjelmat eivät muistuttaneet lainkaan toisiaan. Hän esitti, että pitäisi luoda kokonainen, ulkonäöltään ja toiminnaltaan yhdenmukainen ja helppokäyttöinen työpöytäympäristö.

Ettrich tarjosi projektille nimeä KDE, jonka hän selitti tulevan sanoista Kool Desktop Environment (kool on slanginomainen muunnelma englannin sanasta cool ’viileä, siisti, tyylikäs’). Nimi oli leikkisä muunnos vanhemman Unix-työpöytäympäristön nimestä Common Desktop Environment eli CDE. KDE:n viralliseksi merkitykseksi vakiintui kuitenkin pelkästään K Desktop Environment eli työpöytäympäristö K, jossa K-kirjain ei varsinaisesti tarkoittanut mitään.

Hankkeen käyttämäksi ohjelmakirjastoksi Ettrich valitsi Qt:n, jonka oli kehittänyt norjalainen ohjelmistoyritys Trolltech (nykyään Qt Development Frameworks). Muut ohjelmoijat ryhtyivät kirjoittamaan Qt-sovelluksia KDE:lle, ja vuoden 1997 alussa julkaistiin ensimmäiset laajat KDE-sovellukset. Vuoden 1997 puolivälissä GNU-hanke ilmaisi kuitenkin olevansa tyytymätön Trolltechin tarjoamiin lisensseihin, joihin ei sisältynyt täysin vapaata vaihtoehtoa. Meksikolainen Manuel de Icaza ilmoitti pian sen jälkeen ryhtyvänsä kehittämään GNOME-työpöytäympäristöä käyttäen GNU GPL-lisenssillä julkaistua GTK+-grafiikkakirjastoa, joka oli tehty GIMP-kuvankäsittelyohjelmaa varten.

Vuonna 2000 Qt julkaistiin myös GNU GPLv2 lisenssillä, lopettaen osapuolten välisen lisenssikiistan. Trolltechin vuonna 2008 ostanut Nokia julkaisi pian hankinnan jälkeen Qt:n myös GNU LGPL -lisenssillä, joka mahdollistaa ohjelmakirjaston käytön sekä vapaissa että sen linkittämisen suljettuihin ohjelmistoihin.

Infrastruktuuri

Varsinaisen KDE SC -julkaisun kehittämiseen suoraan liittyvät sivustot ovat pääasiassa kde.org-domainin alla. Lähdekoodi ja ohjelmistoprojektit sijaitsevat projects.kde.org-sivustolla. Lähdekoodi sijaitsee pääosin git-versionhallintajärjestelmässä. Projektin aiemmin käyttämässä subversion-versionhallintajärjestelmässä sijaitsevat vielä lokalisointitiedostot, joidenkin ohjelmien lähdekoodit sekä grafiikkaa.

Muita KDE-yhteisön sivustoja ovat muun muassa uutissivusto KDE News (dot.kde.org), kehittäjien blogi-akregaatti Planet KDE (planetkde.org) ja KDE-foorumi (forum.kde.org). Käyttäjäohjeita varten on Userbase-wiki (userbase.kde.org). Kehittäjiä varten on Techbase-wiki (techbase.kde.org). Yhteisön organisointiin on Community-wiki (community.kde.org).

opendesktop.org-sivuston sisarsivustolla KDE-Look.org on teemoja, tyylejä, taustakuvia ja kuvakkeita ja sisarsivustolla KDE-Apps.org ohjelmia KDE-ympäristöön.

Projektin maskotti on vihreä lohikäärme Konqi, jota käytetään KDE-tapahtumissa ja työpöydällä KDE-projektin tunnuksena.

https://projects.kde.org