Kiintolevy pitää outoa ääntä

Arvioi miten tärkeää kiintolevyllä oleva tieto on. Jos suurin osa tiedoista on varmuuskopioitu hiljattain ja kysymys on vain yksittäisistä tiedostoista, kiintolevyn voi kokeilla kiinnittää toiseen koneeseen ja katsoa, olisiko tieto sitä kautta luettavissa.

Mikäli tieto on arvokasta, kannattaa kääntyä välittömästi ammattilaisen puoleen. Mikä tahansa kotikutoinen pelastusyritys saattaa pahentaa tilannetta!

Jos kiintolevyn lukupää on osunut levyn pintaan, jokainen tietokoneen tai kiintolevyn uudelleenkäynnistys pahentaa tuhoja. Aina, kun levy pyörähtää, lukupää naarmuttaa pintaa lisää ja tuhoaa levylle tallennettuja tietoja.

Jos kiintolevy metelöi, mutta kone toimii normaalisti, on syytä varautua tietojen tuhoutumiseen ja ottaa ripeästi varmuuskopiot – kitinä, kilinä, kolina ja normaalia kovaäänisemmät ruksutukset voivat olla kiintolevysi viimeisiä hengenvetoja! Huomaa, että oudosti ääntelevän levyn käyttäminen, tiedostojen pelastus– tai varmuuskopiointiyritykset mukaan lukien, saattaa aiheuttaa lisätuhoja.

Koneesta kuuluva kilinä on äärimäisen pahaenteistä silloin, jos kone ei enää käynnisty. Tällöin oletettavaa on, että kiintolevy on hajonnut niin, ettei tietojen lukeminen siitä ei onnistu virhettä – etenkään kotikonstein.

Jos tiedostot on varmuuskopioitu hiljattain tai tiedon kokonaan menettäminen ei aiheuta suurta vahinkoa, puuttuvien tietojen palautusta voi kokeilla myös itse. Tällöin kiintolevy kannattaa kuitenkin siirtää toiseen koneeseen. Helpoiten liittäminen käy usb-liitinsarjan avulla.

Lähde: MicroPC