Mikä on Amazon Kindle

Amazon Kindle on ohjelmisto- ja laitteistoalusta sähköisten kirjojen lukemiseen. Laitteen on kehittänyt Amazon.com:in Lab126. Yhdysvalloissa laitealusta näki päivänvalon 19. marraskuuta 2007. Kindlestä on kaksi tuotelinjaa, Kindle ja Kindle DX, joista kummastakin on tällä hetkellä kolmen eri sukupolven mallit. Lisäksi Kindlen voi hankkia erillisenä 3G-versiona. iPhonelle on myös ohjelma nimeltään "Kindle for iPhone" ja Android-laitteille ohjelma "Kindle for Android".

Kindle-laitteisto käyttää näyttöruutuna sähköistä paperia ja sisältö ladataan kaapelin avulla, Amazonin Whispernetistä Sprint EVDO -verkon tai 3G-verkon kautta. Kindle-laitteisto ei tarvitse erillistä tietokonetta toimiakseen.

Kindle

Alkuperäisen Kindlen julkaisun aikoihin marraskuussa 2007 Amazonin Kindle Storessa oli ladattavana yli 88 000 digitaalista teosta. Ensimmäinen erä myytiin viidessä ja puolessa tunnissa ja laitetta ei ollut sen jälkeen saatavilla ennen huhtikuun 2008 loppupuolta.

Kindle maksoi 399 Yhdysvaltain dollaria. Sittemmin Amazon laski laitteen hintaa 359 dollariin. Kesällä 2010 Kindle 2 -laitteen hinta on 189 dollaria. Amazon aloitti Kindle 2 laitteen 3G-version myynnin Yhdysvaltojen ulkopuolelle lokakuussa 2009 siten, että toimitukset alkoivat 19.10.2009 ja ensimmäiset laitteet saapuivat Suomeen 21.10.2009. Amazon on saanut useimmissa Euroopan maissa solmittua sopimukset teleoperaattoreiden kanssa käyttäjälle ilmaisesta verkkoyhteydestä. Suomessa on laitteen langattomia ominaisuuksia voinut käyttää kesäkuusta 2010 alkaen rajoitetusti (langattomat laitteistopäivitykset ja Amazonin Kindle-kirjakauppa sekä Wikipedia ovat avoimia, muu verkkokäyttö on rajattu pois).

Loppuvuodesta 2010 julkaistiin kolmannen sukupolven Kindle. Se on sekä kevyempi että ohuempi kuin aikaisemmat, akunkestoa ja PDF-tukea on parannettu, ja siihen on lisätty myös WLAN-tuki. Kolmannen sukupolven Kindleä myydään kahtena eri versiona, 3G-tuellisena ja ilman tukea.