Haluatko auttaa? Ole kuitenkin varovainen, ettet joudu avustushuijausten uhriksi 

Internetin avulla voit nopeasti lahjoittaa rahaa useimmille aatteellisille järjestöille. Valitettavasti internetissä on monia lahjoitushuijauksia.

Internet-lahjoitushuijauksen tunnistaminen

Useimmat internet-lahjoitushuijaukset tulevat ei-toivottuina ja joskus väärennettyinä sähköpostiviesteinä sekä internetin keskustelupalstoilla esitettyinä pyyntöinä, joissa pyydetään lahjoituksia tunnetuille laillisille hyväntekeväisyysjärjestöille tai katastrofin uhreille ja eloonjääneiden rahastoille.

Tällaisessa tietojen kalasteluksi kutsutussa petoksessa käytetään eräänlaista roskaposti- tai ponnahdusikkunaa, jonka väitetään olevan aidosta organisaatiosta, mutta sitä käytetään rahan tai henkilökohtaisten tietojen huijaamiseen mahdollisilta lahjoittajilta.

Tietojenkalasteluviesteissä on usein linkkejä huijaussivustoihin, jotka näyttävät virallisilta. (Tietoja voi kalastella myös puhelimitse, joten kannattaa suhtautua kriittisesti myös puhelimitse esitettäviin avustuspyyntöihin.)

Vihjeitä internet-huijausten välttämiseen
• Paranna tietokoneesi suojausta ja käytä ajan tasalla olevaa tekniikkaa roskapostin estämiseen.
• Käytä Microsoftin Tietokalastelun torjuntasuodatinta.
• Ole varuillasi, jos saat pyytämättä hyväntekeväisyysjärjestöltä sähköpostitse avustuspyynnön. Älä napsauta linkkejä äläkä kirjoita henkilökohtaisia tietoja.
• Älä vastaa viesteihin, vaan ota yhteys tunnettuihin ja arvostettuihin hyväntekeväisyysjärjestöihin, jotka tunnet joko itse tai jonka luotettavat tuttavasi tuntevat ennestään.
• Jos saat sähköpostipyynnön hyväntekeväisyysjärjestöltä, jota haluat tukea, siirry järjestön Web-sivustoon kirjoittamalla osoite manuaalisesti selaimeen sen sijaan, että napsauttaisit sähköpostiviestissä olevaa linkkiä. Vielä parempi idea on varmistaa asia soittamalla järjestöön ja pyytää avustusohjeet.
• Kirjoita internetissä avustusjärjestön osoite selaimen osoiteriville itse.
• Tarkista järjestön verkkosivun kirjoitusasu ja muista aina tarkistaa varsinainen internet-osoite (esimerkiksi http://www.redcross.org), ennen kuin jatkat sivuston tarkastelemista. Väärennetyt verkkosivustot petkuttavat kävijöitä usein tahallisilla, helposti huomaamatta jäävillä kirjoitusvirheillä.
• Varo sähköpostiviestejä, joiden liitteenä väitetään olevan kuvia katastrofin uhreista tai katastrofialueista – näissä liitteissä voi olla viruksia tai muita haittaohjelmia.
• Jos kirjoitat luottokorttisi numeron tai henkilökohtaisia tietoja hyväntekeväisyyssivustoon, varmista, että sivusto käyttää aitoja sertifikaatteja ja että sivustossa on kirjallinen tietosuojakäytäntö.
• Pysy ajan tasalla internet-huijausten suhteen luotettavien teknisten uutistentarjoajien, valtionhallinnon virastojen ja muiden ammattilaisten käyttämien lähteiden avulla.