Laitteet verkossa

Tietokoneen lisäksi muidenkin internetiin liitettävien laitteiden tietoturvasta pitää huolehtia. Tärkeintä on tarkastaa laitteen asetukset käyttöönoton yhteydessä. 

Monissa laitteissa, esimerkiksi uusissa televisioissa tai digibokseissa, on verkkoliitäntä. Liitännän kautta voit käyttää verkon viihdepalveluja tai päivittää laitteen ohjelmistot. 

Suojaamattomassa verkossa salaamaton viestintä on helposti muiden käyttäjien katseltavissa tai kuunneltavissa. Lisäksi suojaamatonta verkkoa voivat sivulliset käyttää luvatta. Tarkasta sellaiset laitteet, joita käytetään internet-yhteyden muodostamiseen ja jotka ovat kiinni suoraan internetissä. Näitä ovat tavallisesti esimerkiksi:

•ADSL-modeemi
•WLAN-tukiasema ja 
•mahdollisesti erillinen palomuurilaite.

Vaihda laitteiden oletussalasanat ja estä pääsy laitteen hallintakäyttöliittymään internetistä. Salasanan turvallisuuteen vaikuttaa eniten käytetyn salasanan pituus. Pituuden vähimmäisvaatimuksena voidaan pitää 12 merkkiä. Pitkä salasanakaan ei aina pelasta, mikäli salasana on helposti arvattavissa (esim. minunsalasana1) tai liian yksinkertainen (esim. 112233445566). Hyvässä salasanassa yhdistyy sekä pituus että monimutkaisuus.

Tarkista myös langattoman verkon suojausasetukset.

Lähde: Viestintävirasto.fi