Kodin langattoman verkon luvattoman käytön estäminen 

Suojaamaton langaton verkko voi saada kutsumattomia vieraita uteliaista naapureista tai jopa liikkuvista hyökkääjistä, jotka etsivät murtautumiseen sopivia verkkoja. Tätä kutsutaan hyökkäämiseksi (wardriving).

Ei ole ollenkaan harvinaista, että tavallisen kotikäyttäjän langattomaan käyttöön sopiva tietokone havaitsee, usein tahattomasti, langattoman verkon signaalin naapurin tukiasemasta.

Mitä hyökkääminen (wardriving) merkitsee?

Termillä viitataan ajelemiseen ympäriinsä langattoman tietokoneen tai muun radiotoimintoisen laitteen kanssa etsimässä ja tunnistamassa langattomia verkkoja sekä niihin hyökkäämiseen.

Verkkoon murtautunut hyökkääjä voi kaapata Internet-yhteyden nimettömästi, varastaa verkkoosi tallennettuja henkilötietoja, kaapata tiedostonsiirtoja tai käyttää tietokonetta niin kutsuttuna orjana, jonka kautta lähetetään roskapostia tai haittaohjelmia, joiden lähettäjäksi sinua voidaan luulla.

Voit kuitenkin vähentää tietokoneen alttiutta näille riskeille noudattamalla joitakin neuvoja.

Vihjeitä langattoman verkon suojaamiseen

Jos et ole varma toimintatavasta, pyydä apua joltakin kokeneelta käyttäjältä, johon luotat (esimerkiksi henkilö, joka on määrittänyt langattoman verkkosi) tai Microsoftin tuesta.

• Salaa kaikki tiedot, jotka lähetetään tukiaseman kautta.
• Määritä tietokoneet, jotka tukipiste tunnistaa käyttämällä MAC (Media Access Control) -osoitteita.
• Lisää palomuuri verkon tukiasemaan ja kaikkiin verkon tietokoneisiin ja pidä palomuurit ajantasaisina (muista, että Windows XP:n uusimmassa versiossa on oma palomuuri).
• Vältä salasanojen, sosiaaliturvatunnusten, luottokorttinumeroiden, perheenjäsenten tietojen tai muiden henkilötietojen tallentamista tietokoneeseen.
• Sijoita langaton tukiasema etäälle ikkunoista ja lähelle asunnon keskipistettä, jotta signaalin vahvin alue ei ulottuisi liian laajalle alueelle.
• Pidä Windows ja sen suojaustyökalut ajan tasalla Automaattisten päivitysten avulla.
• Harkitse kattavan tietoturvapalvelun käyttämistä. Tällainen on esimerkiksi Windows Live OneCare, joka on ilmainen 90 päivän ajan.
• Käytä haittaohjelmien torjuntaohjelmistoa, esimerkiksi Windows Defenderiä. Windows Defender sisältyy Windows Vistaan. Jos käytät Windows XP SP2:tä, voit ladata Windows Defenderin maksutta.
• Pysy ajan tasalla hyödyntämällä tunnettujen tietoturvaorganisaatioiden palveluja ja verkkosivustoja.
• Jos et voi käyttää salausta, muodosta yhteys langattomaan tukipisteeseen aina verkkokaapelilla, kun lähetät tilitietoja tai muita tärkeitä tietoja Internetin kautta.

Vaikka mikään tapa ei ole täydellisen turvallinen, voit kuitenkin vähentää tai estää luvatonta käyttöä näiden kolmen helpon vaiheen avulla, joilla voit estää henkilökohtaisten tietojen varastamisen, Internet-yhteyden luvattoman käytön tai roskapostin lähettämisen nimissäsi.