Lasten turvaaminen internetissä

Ennen kuin lapsesi alkavat tutkia internetin tarjoamia mahdollisuuksia, sinun kannattaa varmistaa, että he ymmärtävät, mitä verkossa saa ja ei saa tehdä. Eräs tapa on laatia yhdessä internetin käyttäytymissäännöt. Voit luoda kullekin lapsellesi erillisen sopimuksen, jossa internet-säännöt on laadittu iän mukaan. Jokainen allekirjoittaa oman sopimuksensa ja osoittaa näin ymmärtävänsä säännöt ja lupaavansa noudattaa niitä internetiä käyttäessään. 

Ohessa on esimerkki perheen internetin käyttäytymissäännöistä lapsille.Voit kopioida tämän sopimuksen vapaasti, muuttaa sääntöjä oman perheesi tarpeisiin sopiviksi ja tulostaa sopimuksen omaan käyttöösi. Kun käyttäytymissäännöt on laadittu ja allekirjoitettu, voit asettaa sopimuksen näkyville kodin jokaisen tietokoneen viereen muistuttamaan perheen internet-säännöistä.

Internetin käyttäytymissäännöt

Lupaan, että:

Opettelen vanhempieni kanssa internetin käyttöön liittyvät säännöt, joissa kerrotaan, mihin voin verkossa mennä, mitä voin tehdä, milloin voin olla verkossa ja kuinka kauan ( ___ minuuttia tai ___ tuntia) voin olla verkossa.

En koskaan anna henkilökohtaisia tietoja, kuten kotiosoitetta, puhelinnumeroa, vanhempieni työpaikan osoitetta tai puhelinnumeroa, luottokorttitietoja tai kouluni nimeä ja sijaintia ilman vanhempieni lupaa.

Kerron vanhemmilleni heti, jos näen tai vastaanotan internetissä jotain sellaista, joka saa oloni tuntumaan epämukavalta tai uhatulta, esimerkiksi sähköpostiviestejä, verkkosivustoja tai jotain internet-ystävieni lähettämää tavallista postia.

En koskaan sovi tapaamista kenenkään verkossa tapaamani henkilön kanssa ilman vanhempieni lupaa.

En koskaan lähetä kuvia itsestäni tai muista perheenjäsenistä kenellekään internetin tai tavallisen postin kautta ilman vanhempieni lupaa.

En koskaan anna internet-salasanojani kenellekään muille kuin vanhemmilleni (en edes parhaille ystävilleni).

En tee internetissä mitään sellaista, joka voi loukata tai suututtaa muita ihmisiä tai joka on laitonta.

En koskaan lataa, asenna tai kopioi mitään levykkeiltä tai internetistä ilman asianmukaista lupaa.

En koskaan tee internetissä mitään maksullista, ilman vanhempieni lupaa.

Annan vanhempieni tietoon internet-kirjautumisnimeni ja keskustelutunnukseni, luettelo alla:

_____________________

_____________________

_____________________

_____________________

 

Nimi (lapsi) _______________________ Päiväys ____________

Vanhempi tai huoltaja _______________________ Päiväys ____________

HTML Comment Box is loading comments...