TIETOTURVA

Suojaa tietokoneesi ennen tiedostojen lataamista?

Esimerkiksi ohjelmien asentaminen CD-levyltä, verkkosivujen avaaminen sähköpostin sisältämiä kuva- tai tekstilinkkejä napsauttamalla, Word- ja Excel-tiedostojen lataaminen yrityksen verkosta, Internetistä ladattujen ohjelmien päivittäminen tai musiikin hakeminen verkosta on lataamista.

Lataamasi tiedostot voivat olla juuri sitä, mitä odotitkin, mutta ne voivat olla myös haitallisia. Haittaohjelmat ovat ohjelmistoja, jotka voivat vahingoittaa tietokonetta. Ne voivat sisältää viruksia, matoja, vakoiluohjelmia ja muita ei-toivottuja ohjelmia.

Varmista ennen tiedostojen lataamista, että olet suojautunut mahdollisimman hyvin ei-toivotuilta ohjelmistoilta.

Tietosuojaohjelmistojen pitäminen päivitettyinä

Päivitä Windows automaattisesti. Jos käytössäsi on Windows Vista, Windows XP, Windows 2000 Service Pack (SP3 tai uudempi) tai Windows Millenium Edition (Me), Automaattiset päivitykset toimittaa päivitykset tietokoneelle automaattisesti. Tämä on helpoin ja luotettavin tapa varmistaa, että saat uudet tietoturvapäivitykset ja muut tärkeät päivitykset heti, kun ne ovat saatavana. Automaattisten päivitysten käyttöönottamisesta on lisätietoja Microsoft Update -sivustossa.

Jos käytössäsi on Windows 2000 SP2 (tai sitä aikaisempi versio), Windows 98, Windows 95 tai Windows NT Workstation 4, voit hakea uusimmat tietoturvapäivitykset Windows Update -sivustosta. (Muista käydä sivustossa säännöllisesti.)

Lataa säännöllisesti uusimmat haittaohjelmien torjuntaohjelmiston ja virustorjuntaohjelmiston päivitykset ja tarkista tietokone välittömästi. Saat päivitykset, kun kirjaudut ohjelmiston päivityspalveluun. Voit määrittää useimmat näistä ohjelmista seuraamaan ja estämään vakoiluohjelmia ja viruksia aktiivisesti tai jopa automaattisesti. Jos käytössäsi on Windows Live OneCare tai Windows Vistan Windows Defender ja Windows XP SP2, saat päivitykset automaattisesti Microsoft Updaten kautta. (EN)

Tietokoneen tietoturvan parantaminen

Perussuojauksen rakentaminen. Käytä palomuuria, päivitä käyttöjärjestelmääsi uusimmilla tietoturvapäivityksillä ja käytä sekä viruksentorjunta- että vakoiluohjelmien torjuntaohjelmistoja. Lue lisää tietokoneesi suojaamisesta.

Määritä virustorjuntaohjelmisto tarkistamaan kaikki saapuvat tiedostot ja sähköpostin liitteet ennen avaamista. Katso tarkat ohjeet virustorjuntaohjelmiston käyttöoppaasta tai käytönaikaisesta ohjeesta. Jos käytät Windows Live OneCarea, voit saada Automaattiset päivitykset Microsoft Update -sivuston kautta.

Ota käyttöön roskapostin suodatus. Monissa sähköpostiohjelmissa on suodattimia, joiden avulla voidaan estää häiritsevät tai vahingolliset viestit. Microsoft Outlook -ohjelma suojaa hyvin roskapostilta, mutta voit sen lisäksi tehostaa roskapostin estoa.

Vakoiluohjelmien tunnistus- ja poisto-ohjelman asentaminen ja suorittaminen. Jotkin Internet-palveluntarjoajat toimittavat myös vakoiluohjelmien torjuntaohjelmistoja. Jos internetpalveluntarjoajasi ei toimita näitä, harkitse Windows Defenderin käyttöä. Windows Defender sisältyy Windows Vistaan. Jos käytät Windows XP SP2:tä, voit ladata Windows Defenderin maksutta.