Turvallisempaa lomasuunnittelua verkossa

Matkasuunnitelmat ja Internet sopivat hyvin yhteen. Ei ole Internetiä parempaa tapaa tutkia eri kohteita, vertailla hintoja ja pohtia houkuttelevia lomavaihtoehtoja. Suunnittelitpa sitten vaellusseikkailua sademetsän läpi, rentouttavaa risteilyä tai etelänmatkaa, Internetistä löytyy valtavasti tietoa.

Tee siis itsellesi eksoottinen drinkki, matkusta Google Earthilla valitsemaasi kohteeseen ja lue kohteessa käyneiden ihmisten kokemuksia. Verkkofoorumit, joilla matkailijat kertovat vinkkejä ja kokemuksiaan, voivat olla arvokas apu lomaa ja majoituspaikkaa suunniteltaessa.

Internetin käyttäminen lomasuunnittelun apuna on erittäin kätevää. Miljoonat ihmiset tekevät nykyään lomavalmistelut kotonaan, tulostavat itse lentolippunsa ja suorittavat lähtöselvityksen verkossa. Jotta kaikki sujuisi kitkatta, tietoturvaan kannattaa kiinnittää huomiota, kun lomaa sunnitellaan verkossa. Noudattamalla muutamaa helppoa turvakeinoa varmistat matkan onnistumisen.

Passi, rokotukset, turvallisuus

Kun olet tarkistanut, että passisi on voimassa, ensimmäinen tehtävä ennen unelmamatkan varaamista on varmistaa, että tietokoneesi on valmis verkko-ostoksia varten. Valitettavasti Internetissä surffaaminen ilman tietoturvaohjelmistoa on nykyään yhtä turvallista kuin matkustaminen keltakuumeepidemian keskelle ilman rokotusta.

Internetissä on satoja tuhansia tarttuvia tauteja, joita rikolliset ovat suunnitelleet varta vasten hyökkäämään tietokoneellesi, tietoihisi ja pankkitilillesi. Varmista siis hyvinvointisi verkossa suojaamalla tietokoneesi esimerkiksi F-Secure Internet Security 2009 -ohjelmistolla, mikä estää inhottavien virusten hyökkäykset järjestelmääsi.

Seuraava tehtävä on varmistaa Internet-yhteytesi ja selaimesi turvallisuus. Lyhyesti sanottuna: älä käytä luottokorttitietojasi salaamattomissa langattomissa verkoissa, koska ulkopuoliset voivat kaapata ne. Ja muista ladata tietoturvapäivitykset , jotka pitävät Internet Explorerin ja Mozilla Firefoxin (tai mitä selainta nyt käytätkään) suojattuina viruksia vastaan.

Hyppää sekaan, turvallisesti

Nyt olet valmis hyppäämään verkon eksoottisten matkatarjousten sekaan. Verkosta voi ehdottomasti löytää loistavia lomatarjouksia, mutta kannattaa olla varuillaan epäilyttävien sivustojen kanssa. Älä aloita lomaasi joutumalla huijatuksi, ennen kuin olet päässyt edes pois olohuoneestasi.

Varmista valitsemasi matkatoimiston hyvämaineisuus tarkistamalla, että sen ilmoittama osoite on olemassa ja että asiakaspalvelunumerossa vastataan puheluusi. Nopea verkkohaku yrityksen nimellä paljastaa melko varmasti, jos siihen liittyy ongelmia, joista sinun on tiedettävä. Ei ole ennenkuulumatonta, että matkatoimistot lopettaisivat toimintansa ja jättäisivät asiakkaansa jumiin kaukokohteisiin, joten matkaa varatessa on parempi katsoa kuin katua. Loman maksaminen luottokortilla antaa tavallisesti hieman taloudellista suojaa tällaisten tapahtumien varalle, mutta on myös tärkeää ottaa asianmukainen matkavakuutus matkaa varten.

Kun selaat lomasivustoja, älä täytä mahdollisesti esiintulevia ponnahduskyselyjä, vaikka ne tarjoaisivat alennuksia tai etuja. Ne tuovat vain lisää roskapostia sinulle ja saattavat myös tartuttaa tietokoneeseesi jotakin ikävää. Sama pätee roskasähköpostiviesteihin, älä koskaan napsauta niiden liitetiedostoja tai linkkejä äläkä osta mitään roskapostissa mainostettua.

Pienet präntit ja varmennettu maksutapa

Varaa aikaa eri lomavaihtoehtojen miettimiseen ja etsi parhaita tarjouksia. Joustamalla lähtöpäivästä muutamalla päivällä saatat säästää paljon rahaa. Tarkista huolellisesti kaikki valitun matkan tiedot, myös verot, lisämaksut, lähtöpäivämäärät ja -kellonajat ennen maksun suorittamista. Myös pienellä kirjoitetut tylsät "määräykset ja ehdot" kannattaa lukea ikävien yllätyksien välttämiseksi.

Ole erityisen huolellinen maksun suhteen. Luotettavilla yrityksillä on varmennettu web-sivu henkilökohtaisten tietojesi ilmoittamista varten. Tunnistat varmennetun sivun suljettua riippulukkoa tai ehjää avainta kuvaavasta kuvakkeesta, tai web-osoitteesta, joka alkaa https:// – ylimääräinen "s" tarkoittaa suojattua.

Yrityksen vahvistussähköpostit ja kuitit kannattaa tulostaa ongelmien varalle. Jos matkustat kaukokohteeseen, jätä kopiot tärkeimmistä asiakirjoista ystävällesi ja ota yksi kopio mukaasi matkalle. Tarkista aina luottokorttitietosi ja tiliotteesi lomamatkan maksamisen jälkeen. Muista tehdä sama myös loman jälkeen erityisesti, jos olet käyttänyt luottokorttia ulkomailla, ja ilmoita pankkiisi välittömästi, jos havaitset jonkin olevan pielessä.

Verkossa kodin ulkopuolella

Rentoudu, olet lomalla. Anna uuden ympäristön täyttää mielesi ja kehosi. Mutta kun tepastelet iloisesti hotelliin ja suunnittelet käyttäväsi aulan tietokonetta, muista että Internetin virukset väijyvät yhä ruudun takana. Nyt et vain voi tietää, kuinka turvallisia tietokone ja Internet-yhteys ovat. Mieti siis kahdesti, ennen kuin annat luottokorttitietosi paikalliselle verkkorikollisjärjestölle. Sama pätee sähköpostin salasanoihin, verkkopankkitunnuksiin ja muihin arkoihin tietoihin.

Ota sen sijaan käyttöön uusi sähköpostitili, jonka avulla voit loman aikana pitää yhteyttä sukulaisiin ja ystäviin. Käytä väliaikaista sähköpostia myös, kun varaat paikallisia kiertoajeluita ja muita loma-aktiviteetteja. Vaikka osoite päätyisi roskapostiluetteloihin, ongelma ei vaikuta tavalliseen sähköpostiisi.

Jos käytät matkapuhelinta ulkomailla, muista, että soittaminen ja verkkosurffailu on todennäköisesti huomattavasti kalliimpaa kuin kotona. Puhelimesi saattaa myös altistua tuntemattomille viruksille mms-viestien tai Bluetooth-yhteyden kautta. Tietoturvaohjelmiston asentaminen ennen matkaa on erittäin suositeltavaa. Älä myöskään anna puhelintasi kenellekään "säädettäväksi" tai uusien näytönsäästäjien asentamista varten, koska sillä tavoin puhelin saadaan helposti tartutettua.

Kannettavien tietokoneiden käyttäjien ei kannata ottaa riskiä ja lähettää arkoja tietoja suojaamattomien langattomien verkkojen kautta. Jos verkon käyttäminen on oleellinen osa lomasuunnitelmaasi, tarkista että hotellissasi on oma suojattu langaton verkkonsa, ennen kuin teet varauksen. Hyvää ja turvallista lomaa, muista lähettää kortti!

Lähde: F-Secure