Nigerialaiskirjeet ja lottovoitot

Nigerialaiskirjeiksi kutsutaan nykyisin pääasiassa sähköpostilla tulevia, yleensä englanninkielisiä viestejä, joissa luvataan suuria palkkioita, mikäli vastaanottaja auttaa lähettäjää tai ryhtyy tämän kanssa liiketoimiin. 

Nigerialaiskirjeet ovat saaneet nimensä alkuperämaansa mukaan. Niitä tuli aluksi Nigeriasta, mutta nykyisin lähettäjäksi tai lähetysmaaksi voidaan ilmoittaa mikä maa tahansa. Vaikka huijausten tekomuodoissa ja peitetarinoissa on suurta vaihtelua, yksi yhteinen piirre niillä on: saadakseen luvatut palkkiot tulee henkilön ensin maksaa erinäisiä etumaksuja kuten sopimuksen takuumaksuja, veroja, pankki- ja oikeusmaksuja, kuljetuskustannuksia tai yksityisiä palkkioita. Vasta tämän jälkeen voi päästä osalliseksi suurempaan summaan, sen korkoihin tai suureen provisioon.

Peitetarinoiden aiheina ovat vuosien varrella olleet muun muassa "avunpyyntö", "timantti- tai asekauppa", "mustat dollarit", "perintö" ja "rahansiirto". Viime vuosina ne ovat muuttaneet muotoaan siten, että erilaisia peitetarinoita kerrotaan kulloinkin julkisuudessa olevista maista. Kun takavuosina peitetarinoissa kerrottiin esim. maanpakoon joutuneista afrikkalaisista prinsseistä, uudemmissa on kerrottu esim. irakilaiskenraalien miljoonista tai Jukosin varoista. 

Lotto- ja arpajaisvoittoilmoituksissa kerrotaan, että viestin saaja on voittanut huomattavan summan milloin missäkin arvonnassa. Tarinoita tulee eri maista. Niissä kaava on periaatteessa sama kuin nigerialaiskirjeissä: voidakseen saada voittonsa lunastetuksi, pitää ensin lähettää pieni summa rahaa erilaisiin kuluihin, sitten vähän suurempi summa jne. 

Huomioitavaa: 
- Kirjeisiin ei ole syytä vastata. Niitä ei myöskään tarvitse lähettää poliisille vaan viestit voi hävittää kuten muunkin roskapostin. 
- Rahaa ei tule mistään ilmaiseksi rehellisellä tavalla. 
- Mikäli ei ole osallistunut lottopeleihin, ei niissä voi voittaakaan. 
- Tilinumeroita tai passitietoja ei pidä lähettää tuntemattomille.
- Suomessa rahapeliluvat ovat yksinoikeudella Oy Veikkaus Ab:llä, Fintoto Oy:llä ja Raha-automaattiyhdistyksellä.