MAINOSOHJELMAT

Monet virustorjuntaohjelmat eivät tehoa ns. mainosohjelmiin (adware), jotka esittävät käyttäjälle mainoksia käytön ohessa. Tavallinen temppu on, että ohjelma muuttaa Interner Explorerin aloitussivun mainossivuksi.

Kaikkia mainosohjelmia ei voi pitää viruksina. Jos mainosten näyttämisestä on avoimesti ilmoitettu ohjelman hankkijoille, kyseessä on ohjelman ominaisuus, ei virus. Useiden ilmaisohjelmien ylläpito on rahoitettu mainoksilla, ja usein käyttäjä voi valita, katseleeko hän mainoksia vai maksaako hän lisenssimaksun, jolla saa mainokset pois.

Toisaalta avoimen mainostamisen ja virukseksi tulkittavan mainosohjelman raja on tulkinnanvarainen. Yleiset virustentorjuntaohjelmat pyrkivät yleensä torjumaan vain selvät haittaohjelmat. On kuitenkin saatavilla monia ohjelmia, jotka on tehty erityisesti mainosohjelmien havaitsemiseksi ja poistamiseksi, mm Ad-Aware (www.lavasoft.nu)

Mainosohjelmia tunnistavat ohjelmat saattavat antaa vääriä hälytyksiä. Esimerkiksi jos käytössä on F-Securen virustentorjuntaohjelma, saattaa mainostentoruntaohjelma löytää BackWeb-nimisen ohjelman ja väittää sitä mainosohjelmaksi. Se on kuitenkin virustentorjuntaohjelman taustaohjelma, jota ei saa poistaa.