Mikä on BIOS? 

BIOS (lyhenne sanoista Basic Input-Output System) on tietokoneohjelma, joka etsii ja lataa käyttöjärjestelmän keskusmuistiin sekä käynnistää sen tietokoneen käynnistyessä. BIOS hoitaa myös matalan tason kommunikoinnin tietokonelaitteiston kanssa ja laitteiston hallinnan, joka vähimmillään on tuki näppäimistölle ja alkeellinen tuki näytölle ja levylle jolta BIOS ladataan. BIOS on usein kirjoitettu suorittimen Assembly-kielellä.

Termi esiintyi ensimmäisen kerran CP/M-käyttöjärjestelmässä, jossa se kuvaili sitä osaa käyttöjärjestelmästä, joka ladattiin käynnistyksen aikana ja joka kommunikoi suoraan laitteiston kanssa. (CP/M-koneissa oli yleensä pelkästään yksinkertainen käynnistyslataaja ROM-muistissa.) Useimmissa DOSin versiossa on mukana tiedosto, joka nimi on "IBMBIO.COM" tai "IO.SYS", joka vastaa CP/M-levyn BIOSsia.

Nykyaikaisissa tietokoneissa BIOS on yleensä tallennettu tietokoneen emolevyllä olevalle flash-muistille tietokoneen valmistuksen yhteydessä, aikaisemmin BIOS tallennettiin usein ROM-muistiin. Flash-muistilla oleva BIOS on käyttäjän päivitettävissä tarvittaessa.

Nykyaikaisissa tietokoneissa BIOSin (nk. "Legacy BIOS") tehtävä on lähinnä toimia tukena vanhemmille käyttöjärjestelmille, kuten MS-DOSille. Uudet käyttöjärjestelmät, kuten Microsoft Windows ja Linux, sisältävät omat alustus- ja käyttörutiininsa kaikille oheislaitteille, eli laitteisto valmistellaan käyttökuntoon kahdesti käynnistyksen aikana, BIOSin ja sitten käyttöjärjestelmän kautta. Joissain järjestelmissä Legacy BIOS on korvattu kokonaan yksinkertaisemmalla järjestelmällä, mikä nopeuttaa tietokoneen käynnistämistä. Extensible Firmware Interface (EFI):n on suunniteltu kokonaan korvaavan Legacy BIOS : PC-koneissa tulevaisuudessa . Open Firmware -spesifikaatio on yksi EFIn kilpailijoista, ja ei ole rajattu PC-laitteisiin. On myös olemassa avoimen lähdekoodin projekti coreboot, jonka tarkoituksena on korvata perinteinen suljetun lähdekoodin BIOS.