Mikä on eBay? 

eBay on yhdysvaltalainen huutokauppayhtiö, joka on tunnettu eBay.com-internethuutokaupastaan. Yrityksen perusti Pierre Omidyar vuonna 1995. Nykyään eBay työllistää yli 11 000 ihmistä ja sen vuotuinen liikevaihto on yli neljä miljardia dollaria. Yritys on listattu NASDAQ-pörssiin.
Nykyään eBayllä on useissa maissa paikallisia sivustoja, esimerkiksi Puolassa ja Isossa-Britanniassa. Ruotsissakin oli hetken oma eBay-sivusto, mutta se suljettiin myös eBayn omistaman internethuutokauppa Traderan hyväksi.

Suomessa eBay avattiin lokakuussa 2010. Yrityskauppojen kautta eBay on hankkinut omistukseensa mm. Skype- ja PayPal-yritykset.

Toimintaperiaate

Kuka tahansa yksityinen henkilö tai yritys, joka kirjautuu eBay:n ohjelmistoon käyttäjäksi, voi huutokaupata internetissä julkisesti melkein mitä tahansa tavaraa, palvelua tai tuotetta. Kaikki muut eBay:n käyttäjäksi rekisteröityneet voivat asettaa sitten myynnissä olevasta tavarasta huutoja. Huutokaupan ominaisuuksiin kuuluu se, että eBayn ohjelmisto korottaa huutoa aina käyttäjän asettamaan maksimirajaan asti automaattisesti.

Tärkeä osa eBay-kaupankäyntiä on myös ostajan ja myyjän välinen luottamus. Luottamuksen syntymistä voi etukäteen ennakoida ohjelmistoon rakennetulla, henkilökohtaisella "palautetaululla", joka on jokaisella kauppoja tehneellä käyttäjällä. Esimerkiksi tuotteen ostaja voi kirjoittaa muutamalla lauseella tuotteen myyjästä positiivista tai negatiivista palautetta kaupan jälkeen. Myös myyjä saa kirjoittaa kommenttinsa ostajan palautetaululle. Nämä palautteet ovat sitten kaikkien eBayn käyttäjien nähtävillä.

EBayn vahvuuksiin kuuluu perinteiseen huutokaupankäyntiin verrattuna se, että kaupan olevat tuotteet ovat esillä suurelle joukolle mahdollisia ostajia.