Mikä on hakukone? 

Hakukone on internet-pohjainen ohjelma, joka etsii jatkuvasti internetistä uusia sivuja eritellen ja liittäen ne hakemistoonsa erityisten hakusanojen mukaan. Näitä hyväksi käyttäen hakukone tulostaa ruudulle käyttäjän syöttämiä hakusanoja lähimpänä olevat sivut. Analysointi tapahtuu käytännössä eri hakukoneissa erilaisilla menetelmillä. Näitä menetelmiä kehitetään jatkuvasti paremmiksi ja toimivammiksi, ja niiden täsmällinen toiminta on joka hakukoneessa suuri salaisuus, jota ei paljasteta.

Infoseek oli ensimmäinen tunnettu Internet-hakukone. Se löytyi Netscape-selaimesta "Net search" -painikkeen takaa. Sen jälkeen tunnetuimmaksi hakukoneeksi nousi Digitalin Altavista. Nykyään Google on ollut jo usean vuoden ajan suosituin hakukone. Googlen suosioon vaikutti se, että se tarjosi Altavistaa paremmin olennaisia hakutuloksia ja sen etusivu oli yksinkertainen, eikä siinä ollut aluksi lainkaan mainoksia.

Ennen Googlea hakukoneiden etusivut muistuttivat portaaleja. Niillä oli uutisia ja mainoksia ja sivu latautui hitaasti tuon ajan yhteyksillä. Hakukoneet myös kilpailivat toistensa kanssa löydettyjen sivujen määrässä, siten että "paras" oli se haku, jolla löytyi eniten tuloksia. Tämän vuoksi oletusasetuksena oli listata kaikki sivut, joilta löytyi mikä tahansa annettu hakutermi. Esimerkiksi haku "Helsinki ravintola" löysi sivut, joilla oli sana 'Helsinki' tai sana 'ravintola'.

Nykyisin hakukoneet pyrkivät löytämään oleellisimmat sivut kaikkien sivujen joukosta. Kehittyneet hakukoneet painottavat hakutuloksia järjestäessään merkittävästi kohteisiin viittaavien linkkien määrää ja laatua. Googlen keskeisimmät kilpailijat hakutulosten laadussa ovat Microsoftin Bing (aiemmin Live Search) ja Ask.com. Nämä kolme ovat myös suosituimmat hakukoneet länsimaissa. Microsoftin markkinaosuutta kasvattaa merkittävästi, että myös Yahoo! käyttää Bingin hakumoottoria.

Pelkän tekstihaun lisäksi hakukoneissa on nykyisin kuvien haku. Google tarjoaa myös haun Usenet-uutisryhmistä aina keskusteluryhmien perustamisesta lähtien Dejanewsiltä ostamallaan aineistolla. Usenet-hakuja on useampikin, mutta ne ovat keskittyneet lähinnä uutisryhmien binääritiedostojen hakuun. Ajoittain on haettu muutakin Internetin aineistoa. Lycosilla oli Lycos FTP Search ja Lycos MP3 Search, jotka löysivät FTP-palvelimille tallennettuja tiedostoja ja mp3-musiikkia.