Mikä on lisenssi?

Lisenssi on ohjelmiston tai muun immateriaalioikeuden alaisen omaisuuden käyttöön oikeuttava sopimus. Tietokoneohjelmiston lisenssiksi ymmärretään yleensä lisenssipaperiin painettu, ohjelmiston rekisteröimiseksi tarvittava sarjanumero (lisenssinumero) ja sen mukana tulevat käyttöehdot.

Alkujaan lisenssi tarkoitti lupaa esimerkiksi kulkea toisen omistaman maa-alueen halki. Nykyään sana viittaa pikemminkin teoksen tai ohjelmiston tekijänoikeuksien haltijan määrittelyyn siitä, miten teosta saa käyttää, muunnella tai kopioida. Niin sanotut avoimen lähdekoodin tai vapaan sisällön lisenssit ovat viime aikoina yleistyneet reaktiona epäoikeudenmukaiseksi koetulle tiukalle lisensoinnille.

Lisenssin käytöstä mahdollisesti suoritettavaa korvausta kutsutaan lisenssimaksuksi tai rojaltiksi.

Erilaiset lisenssit:

Tekijänoikeus - Oletusarvoinen käyttölisenssi, joka on kaikilla teoskynnyksen ylittävillä teoksilla. Tekijänoikeus vaihtelee maittain jonkin verran, mutta lähtökohtaisesti sallii yksityiskäytön, ei muuta.

Creative Commons - Maailmalla suosituin avointen sisältöjen lisenssi.

Public domain - Tekijä luopuu kaikista oikeuksista. Tuotetta voi käyttää ja kopioida vapaasti. Tuotetta voi myydä maksua vastaan. Tuotteen tai sen osan voi lisätä johonkin toiseen tuotteeseen.

Shareware - Käyttäjät saavat kokeiltavaksi esittelyversion. Kun kokeiluaika on päättynyt, kokeilijan tulee päättää aikooko hän käyttää jatkossa ohjelmaa vai ei. Jos hän päättää jatkaa käyttöä, se on rekisteröitävä (tyypillisesti maksullinen).

Freeware - Tuotetta saa käyttää vapaasti.

GNU General Public License (GPL)

GNU Lesser General Public License (LGPL)

Mozilla Public License (MPL) 1.0 ja 1.1

BSD-lisenssi

Microsoft Public License (Ms-PL)

Microsoft Reciprocal (Ms-RL)

IBM Public License

Intel Open Source License

Apple Public Source License

Nokia Open Source License

Sun Industry Standards Source License

Sun Public License