Mikä on mobiilipeli?

Mobiilipeli on digitaalinen peli, jota pelataan matkapuhelimella tai tablet-laitteella. Ennen niitä pelattiin myös kämmentietokoneella. Mobiilipeleihin eivät sisälly käsikonsoleilla kuten Nintendo DS:llä tai PlayStation Portablella pelattavat pelit.

Mobiilipelit ladataan puhelinoperaattorin verkosta 3G tai 4G -yhteydellä, WiFi-yhteydellä tai tietokoneelta esimerkiksi bluetooth-tekniikkaa käyttämällä. Osa mobiilipeleistä toimii tekstiviestien, multimediaviestien tai GPRS:n paikkatunnistuksen avulla. Pelaamisessa voidaan käyttää esimerkiksi sekä matkapuhelinta että televisiota, jolloin pelaaja näkee pelin televisiossa.

Nykyään mobiilipelit luodaan suosituimpien älypuhelinvalmistajien Android, iOS ja Windows Phone käyttöjärjestelmiin. Jokaisella valmistajalla ja käyttöjärjestelmällä on oma ensisijainen sovelluskauppansa, josta mobiilipelejä voi ladata. Androidilla tämä on Google Play, Applella AppStore ja Windowsilla Kauppa.

Suuri osa mobiilipeleistä on ladattavissa ilmaiseksi. Vuoden 2014 tutkimuksen mukaan jopa 66% Android ja iOS ilmaispelien lataajista lopetti pelin pelaamisen vuorokauden sisällä pelin lataamisesta.

Ennen mobiilipelit kehitettiin käyttämällä teknologioita kuten Macromedia Flash Lite, Docomo Doja, Sun J2ME, Qualcomm BREW tai Infusio Exen. Näiden lisäksi on käytössä myös muita vähemmän yleisiä alustoja.

Suosittuja mobiilipelisarjoja ovat muun muassa The Sims, Prince Of Persia ja Angry Birds.