Mikä on piratismi? 

“Piratismi on ammattimaista, ilman oikeudenhaltijoiden lupaa tapahtuvaa tallenteiden valmistamista tai kopiointia. Piratismia on myös tällaisten laittomien tuotteiden maahantuonti ja levittäminen yleisölle.

Piratismia on myös tekijänoikeudella suojatun materiaalin esittäminen/levittäminen internetin välityksellä, joko fyysisinä tallenteina tai tiedostoina.” Näin määritellään piratismi Antipiracy.fi sivustoilla, joita pitää yllä TTVK, eli tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus. Antipiracyn sivustoilla on paljon sekä faktatietoa, että valistusta piratismista. Sieltä löytyy myös puhelinnumero, johon voi soittaa, mikäli haluaa käräyttää jonkun piratismista. Piratismista löytyy myös usein tietoa firmojen kotisivuilta, esimerkiksi Novell tiedottaa piratismista asiakkaitaan kotisivuillaan.

Laittomien kopioiden ympärillä liikkuvat suuret rahat. Antipiracy huomauttaakin, että ostamalla piraatin, tuet rikollista toimintaa. Miksi sitten ihmiset ostavat piraatteja tuliaisena Tallinnasta? Suuri syy ohjelmien laittomaan leviämiseen lienee alkuperäisten ohjelmien hinta. Tietokonepelitkin maksavat useita satasia, ja harva peli on sellainen, että tuntee saavansa rahoillensa vastinetta. Peleihin kyllästyykin melko nopeasti. Tässä asiassa myös tuottajat voisivat mennä itseensä. Heillähän on tosin oikeus määrätä hinta tuotteillensa.

Jo ala-asteella opitaan kopioimaan ohjelmia, elokuvia ja musiikkia runsain mitoin. Kaikkea kun ei ole varaa ostaa. Koska kopioimisen mahdollisuus on olemassa, miksei sitä käyttäisi? Nykyään piratismia harrastavat todella monet. Tiedetään, että jo joillain yläaste ikäisillä on mahdollisuudet saada haltuunsa melkein mikä tahansa ohjelma tai äänite. He ovat luoneet hyvät sisäpiiriverkostot ja jopa verkostoituneet ulkomaille. Suhteet ovat tässäkin asiassa kaiken a ja o. Huolestuttavinta tässä on juuri se, että piraattibisnes opettaa nuorille, miten rikolliset verkostot toimivat. Laittomasti menetellen tuntuu pärjäävän paljon paremmin. Rehellisyys ei enää perikään maata.

Ongelma onkin juuri siinä, että nuoret saadaan tajuamaan, miksi epärehellinen bisnes ei välttämättä kannata. Toisaalta ajatus miljoonia käärivistä IT alan yrityksistä saattaa herättää vastustusta niitä kohtaan. Miksi maksaa lisää ökyrikkaille yrityksille? Suuryhtiöillä ei paljoa tunnu, jos nyt nämä pari ohjelmaa kräkkään ja pistän kiertoon. Päin vastoin. Teen palveluksen yhteiskunnalle! Toisaalta asiaan voidaan puuttua laillisemmin käyttämällä laillisia ilmaisohjelmia, joita nykyään on jaossa todella paljon. Monet niistä ovat ominaisuuksiltaan maksullisia vastaavia.

Piratismilla on paljon negatiivisia seurauksia. Musiikkibisnes kärsii siitä ehkä eniten. Internet levittää mp3 tiedostojen muodossa suunnattomat määrät musiikkia kaiken aikaa. Ennen suurin osa laittomista äänitteistä tuli Suomeen Venäjältä ja Eestistä, mutta nykyään Internet on suurin laittomien äänitteiden lähde. Monet ovat lakanneet ostamasta äänitteitä, koska mitä tahansa on tarjolla internetin kautta. Antipiracyn keräämien tietojen mukaan ääniteteollisuuden vuotuiset menetykset Suomessa ovat noin 250-300 miljoonaa markkaa. Tästä voimme päätellä, kuinka paljon menetykset ovat koko maailmassa. Esimerkkinä piratismin kasvusta USA:ssa piratismi kasvoi 200%:lla viime vuoteen verrattuna, kertoo DigiToday. Harvempi nykyään ostaa levyjä edes suportin vuoksi. Suurin syy tähänkin liene niiden hinta (missä taas tuottajat voisivat katsoa itseensä). Surullisena esimerkkinä piratismin vaikutuksista oli 3.11.00 uutinen, jonka mukaan Boxman- niminen verkossa toimiva levykauppa on mennyt konkurssiin. Konkurssista tiedotetaan myös Boxmanin sivulla. Todella suuri tekijä tähän on laittomasti leviävät äänitteet. Sijoittajien luottamus varsinkin äänitteitä myyviin verkkokauppoihin on epävakainen.

Kaikesta huolimatta ei ole niin itsestään selvä asia, että piratismi olisi aina eettisesti väärin. Asiaa täytyy ajatella laajemmin. Tekeekö se ihmisestä pahan, että hän kräkkää ohjelman ja pistää sen kiertoon ottaen näin tavaraa rikkailta ja jakaen köyhille kuin Robin Hood konsanaan?