Hyvinvointia mobiilimaailmassa

Matkapuhelin saattaa olla nykyajan himoituin tapa osoittaa tyylitajua, minkä lisäksi se on myös käytännöllinen viestintäväline.Siitä on tullut tärkeä osa miljardien ihmisten päivittäistä elämää. Käytetäänpä sitä lasten menemisten seuraamiseen ja liiketoiminnan pyörittämiseen, matkapuhelimella on merkittävä vaikutus tapaan, jolla toimimme.

Lisääntyvä riippuvaisuutemme langattoman viestinnän eduista on kuitenkin vaatinut veronsa. Jos jokin menee vikaan, esimerkiksi jos puhelin katoaa tai siihen tulee virus, elämästä voi tulla nopeasti hankalaa. Ei ole liioiteltua sanoa, että matkapuhelinten tietoturva vaikuttaa hyvinvointiimme.

Samalla kun nautimme siitä, että kehittyvä tekniikka tekee matkapuhelimistamme yhä monikäyttöisempiä, kohtaamme myös uusia tietoturvariskejä. Matkapuhelimet ovat aina olleet katuvarkaiden suosikkikohteita, mutta nyt niitä uhkaavat yhä useammin myös tietoverkkorikolliset, jotka käyttävät Internetiä erilaisiin petoksiin, huijauksiin, identiteettivarkauksiin ja kiristyksiin. Uhattuina ovat erityisesti uuden sukupolven älypuhelimet, joissa on paljon ominaisuuksia.

Älypuhelimet on pidettävä turvassa

Nykyiset älypuhelimet ovat markkinoiden päheimpiä ja suosituimpia tietoteknisiä laitteita. Sitä ne todellakin ovat: mobiileja kannettavia tietokoneita, jotka kykenevät moniin samoihin asioihin kuin kannettavat tietokoneet. Älypuhelimella voidaan lähettä teksti- ja multimediaviestejä, tarkastaa sähköpostit ja selata webiä, ottaa valokuvia ja tallentaa videoita, toistaa musiikkia, katsoa televisiota ja tehdä verkko-ostoksia.

Monet ihmiset tallentavat henkilökohtaiset tietonsa, pankkitietonsa, työsuunnitelmansa ja muita arvokkaita tietoja älypuhelimiinsa, joita voidaan myös synkronoida tietokoneiden kanssa. Kun maksutapahtumia suoritetaan yhä enemmän matkapuhelimilla, rikollisten tavoitteena ei ole ainoastaan varastaa matkapuhelimia, vaan tehdä myös rahaa niiden sisältämillä tiedoilla.

Älypuhelinten käyttäjät voivat menettää rahan lisäksi arvokkaita tietoja, joten tietoturvariskeistä kannattaa olla selvillä.

Mobiililaitteiden uhkat

Tällä hetkellä mobiililaitteiden tietoturvauhkat eivät ole yhtä vakavia kuin koti- ja työtietokoneisiin vaikuttavat Internet-pohjaiset uhat. Vaikka mobiililaitteiden uhkia on satoja, PC-tietokonepuolella uhkia on satoja tuhansia. Suuri osa matkapuhelimista on yhä melko turvallisia, erityisesti vanhemmat puhelimet, joissa ei ole erikoisominaisuuksia.

Matkapuhelimet kehittyvät kuitenkin koko ajan. Ominaisuudet, joita oli pari vuotta sitten vain kalleimmissa huippumalleissa, ovat nykyään kaikkien puhelinten vakio-ominaisuuksia. Tämä kehitys näyttää jatkuvan ja kiihtyvän. Asiantuntijat ennustavat, että älypuhelimet ohittavat pian kannettavat tietokoneet suosituimpana matkoilla käytettävänä Internet-laitteena. Tämä houkuttelee varmasti myös virusten kirjoittajia.

Haitalliset virukset, madot ja troijalaiset, joita kutsutaan tietoturvapiireissä yhteisesti haittaohjelmiksi, voivat tartuttaa puhelimesi monilla tavoilla. Sinut saatetaan houkutella avaamaan multimediaviesti, joka sisältää haittaohjelman, tai avaamaan puhelimesi ja asentamaan haitallisen sovelluksen Bluetooth-yhteyden kautta tai web-latauksena.

Haittaohjelmat voivat ohjata puhelimen lähettämään kalliita tekstiviestejä tai soittamaan maksullisiin numeroihin. Ne voivat myös poistaa tärkeitä tietoja tai tehdä puhelimesta käyttökelvottoman. Jotkin haittaohjelmat pyrkivät leviämään eteenpäin viestittämällä yhteystiedoissasi oleville henkilöille. Aasiassa tavattiin hiljattain ensimmäinen niin kutsuttu lunnastroijalainen, joka esti uhrin puhelinta toimimasta ja vaati maksua siitä, että rikolliset palauttaisivat puhelimen toimintakyvyn. Internet-hakkerit ovat suorittaneet samanlaisia iskuja web-sivustoja vastaan jo vuosia.

Tartuttaakseen puhelimen haittaohjelman on tavallisesti saatava käyttäjä joko avaamaan viestin tai asentamaan sovelluksen. Täten paras puolustuskeino on poistaa kaikki tuntemattomilta saapuvat viestit. On tärkeää olla tietoinen rikollisten käyttämistä sosiaalisten verkkojen tempuista. Roskasähköpostit yrittävät saada Internet-käyttäjiä avaamaan haitallisia viestejä ja liitetiedostoja, ja samaa tapaa käytetään matkapuhelinten tartuttamiseen.

Työkaluja arkipäivän vakoiluun

Älypuhelimiin liittyy kasvava huoli tietosuojaongelmista ja vakoilusta. Aiemmin vain vakoiluelokuvista tuttu tekniikka on nykyään kaupallisesti saatavilla kenelle tahansa, joka haluaa seurata puolisonsa tai työtoverinsa tekemisiä. Vakoilutyökalut asennetaan fyysisesti uhrin puhelimeen muistikortilla. Niillä voidaan seurata ja tallentaa kaikkia puhelimella tehtäviä toimia, kuten äänipuheluita, teksti-, multimedia- ja sähköpostiviestejä. Jopa sijaintisi voidaan selvittää GPS-koordinaattien avulla.

Vaikka vakoilutyökaluohjelmistot saattavat olla laillisia, niiden käyttö on erittäin kyseenalaista ja todennäköisesti laitonta useimmissa maissa. Paras tapa suojautua vakoilulta on pitää puhelin aina näkyvissä ja asentaa tietoturvaohjelmisto, joka hälyttää tietoturvarikkomuksista.

Turvalliset tavat säästävät ongelmilta

Terveen järjen käyttö tietoturva-asioissa auttaa pitämään puhelimesi turvassa. Älä ensinnäkään helpota varkaiden työtä esittelemällä puhelintasi julkisilla paikoilla, missä se voidaan napata, tai jättämällä sitä näkyviin auton sisälle. Voit myös välttää ongelmia tutustumalla puhelimesi tietoturvaasetuksiin. Pidä puhelin aina lukittuna ja salasanalla suojattuna, jos sinun on jätettävä se valvomatta.

Tilastot osoittavat, että matkapuhelimia hukkuu useimmiten teini-ikäisiltä, joten heille kannattaa painottaa tietoturva-asioita. Kannattaa myös harkita tarkkaan, onko kalliisiin malleihin sijoittaminen järkevää, jos puhelin saattaa hävitä saman tien. Jos perheelläsi on tapana pudotella puhelimia vessanpönttöön tai unohtaa niitä auton katolle, harkitse vakuutuksen ottamista.

Kohtele SIM-korttiasi huolellisesti ja tee varmuuskopio kaikista sen sisältämistä tiedoista. Kirjaa myös ylös puhelimen ainutkertainen 15-numeroinen IMEI-koodi, jonka saat selville näppäilemällä puhelimen näppäimillä *#06#. Sen avulla poliisi voi tunnistaa takaisin saadun puhelimen. Jos kadotat puhelimen tai se varastetaan, ilmoita asiasta välittömästi poliisille ja pyydä myös puhelinoperaattoriasi estämään puhelinnumeron käytön, ennen kuin joku muu kerää maksettavaksesi valtavan laskun. Jos merkitset puhelimeen yhteystietosi, rehelliset ihmiset voivat helposti palauttaa kadonneen puhelimen.

Käytä matkapuhelinta samalla tavalla kuin käytät tietokonettasi. Hyväksy viestejä, latauksia ja sovelluksia vain luotettavista lähteistä aivan kuin tietokoneellakin. Kaikki asentamista ehdottavat multimediaviestit (mms) tulee hylätä. Ota puhelimesi Bluetooth-näkyvyys pois päältä.

Kun selaat webiä puhelimellasi, muista että käyttöliittymä on erilainen, joten et välttämättä havaitse epäilyttävien sivustojen merkkejä. Varo tietojenkalasteluyrityksiä, joissa pyydetään paljastamaan henkikilökohtaisia tietoja, kuten luottokorttitietoja.

Kun mobiililaitteiden uhkat lisääntyvät ja monimutkaistuvat, kannattaa harkita matkapuhelimen suojaamista F-Secure Mobile Securityn kaltaisella tietoturvaohjelmistolla. Se kannattaa erityisesti, jos käytät älypuhelinta liiketoimintaan tai verkkopankissa. Tietoturvaohjelmiston avulla voit nauttia mobiililaitteen kaikista ominaisuuksista tietäen, että yksityisyytesi ja arvokkaat tietosi ovat turvassa.

Lähde: F-Secure