Tietokoneen käyttäjän muistilista

Seuraavia ohjeita noudattamalla voit parantaa tietokoneesi ja tietojesi turvallisuutta. Ohjeet koskevat tietokoneita, joista on yhteys Internetiin. 

1. Varmuuskopioi tietosi talteen ennen kuin vahinko sattuu. Suurin osa tietojen häviämisestä johtuu ihmisestä. Olet itse suurin tietoturvariski. 

2. Älä klikkaa hiirellä mitään sellaista Ok-nappia minkä tarkoitusta et tiedä. Mieti ennen kuin klikkaat myös sähköpostia lähettäessäsi. Väärin kirjoitettu sähköpostiosoite, ja viestisi päätyy väärälle vastaanottajalle. 

3. Tuhoa tuntemattomat vieraskieliset sähköpostiviestit heti. Älä myöskään klikkaa näissä viesteissä olevia linkkejä. 

4. Älä avaa (klikkaa) hiirellä tuntemattomia tai vieraskielisiä sähköpostin liitetiedostoja. 

5. Älä lähetä turhia liitetiedostoja. Vältä turhaa liikennettä ja mieti missä liitteesi avataan, ja minne se lopulta päätyy. 

6. Hanki tietokoneeseen virustorjuntaohjelma. Virustorjuntaohjelma valvoo ja estää virusten toiminnan. Virustorjuntaohjelman tiedot pitää päivittää säännöllisesti. Virustorjuntaohjelman päivityksessä koneeseen siirretään tiedot uusista tietokoneviruksista, joiden toiminta koneessa täytyy estää. Tarkista että virustorjuntaohjelmassasi on automaattinen päivitys käytössä, jolloin ohjelma hoitaa itse päivityksen aina, kun Internet-yhteys avataan. 

7. Päivitä tietokoneesi käyttöjärjestelmä säännöllisesti. Varsinkin Windows-käyttöjärjestelmä on päivitettävä säännöllisesti, sillä useimmat tietokoneita saastuttavat virukset on tehty hyökkäämään juuri Windows-koneisiin. Vaikka Windows on yleisin käyttöjärjestelmä koko maailmassa, tietoturvauhat koskevat myös muita käyttöjärjestelmiä, joita täytyy myös päivittää. 

8. Asenna palomuuriohjelma. Palomuuri-ohjelma tai -laite suojaa tietokoneesi Internet-yhteyden kautta tulevilta hyökkäyksiltä. Palomuuri pitää tietosi piilossa luvattomilta katselijoilta. 

9. Säädä tietoturva-asetukset kuntoon! Ohjelmien tietoturvaominaisuudet ovat hyödyttömiä, mikäli ne eivät ole päällä tai säädetty oikein. Säädettäviä tietoturvaominaisuuksia löytyy käyttöjärjestelmästä, selaimesta, virustorjuntaohjelmasta, palomuurista ja sähköpostiohjelmasta. 

10. Älä hätäänny! Jos et tiedä mitä pitäisi tehdä, kysy kaverilta tai liikkeestä, josta koneesi hankit.