Nettiliittymä voi olla oikukas matkakumppani

Yhä useampi pakkaa matkalle mukaan kannettavan tietokoneen. Netin käyttö ulkomailla voi kuitenkin johtaa jättilaskuihin.

Liikkuvan laajakaistayhteyden avulla matkailija voi tien päällä pitää yhteyttä tuttuihin, hoitaa asioita ja hankkia viihdykettä. Sitä ei kuitenkaan välttämättä voi tehdä samaan hintaan kuin kotimaassa. Kuukausimaksu ei nimittäin ole toistaiseksi kattanut tiedonsiirtoa Suomen rajojen ulkopuolella.

Suomalaisiin hintoihin verrattuna ulkomailla perittävät tiedonsiirtomaksut ovat huomattavasti korkeampia. Siksi myös laskut kasvavat toiseen suuruusluokkaan. Lyhyestäkin surffailusta voidaan periä tuhansia euroja.

Hypähdyksiä vierasiin verkkoihin voi tapahtua myös kotimaassa. Kriittisiä paikkoja ovat Suomen ja naapurimaiden väliset raja- ja merialueet.

Rajoitukset selviksi

Yllätyslaskuja ei voi laittaa vain asiakkaan piikkiin. Operaattoreiden on tehtävä asiakkaalle selväksi, mitä hänen maksamaansa pakettihintaan sisältyy ja mitä ei. Siksi markkinoinnissa pitää kertoa selvästi, jos tiedonsiirto ulkomailla ei kuulu kuukausimaksuun. Lisäksi operaattorin on ilmoitettava tiedonsiirron hinnat hinnastossa. Asiakkaille on myös annettava tietoa tiedonsiirtopalveluita koskevista estopalveluista ja verkonvalintatoiminnoista. Positiivista on, että osa operaattoreista on kytkenyt tiettyihin liittymiin automaattisesti ulkomaankäytön eston.

Asiakkaille on myös annettava ohjeet siitä, miten he voivat välttää ongelmat raja-alueilla. Käytännössä se tapahtuu poistamalla kannettavan asetuksista automaattinen vahvimman verkon valinta. Verkon valinta-asetus kannattaa muuttaa manuaaliseksi ja vaihtaa kotiverkoksi oman operaattorin matkapuhelinverkko.

Hinnat tulossa alas?

Korkeisiin tiedonsiirtomaksuihin ulkomailla on tulossa helpotusta. EU:ssa on päätetty alentaa ulkomailla soitetuista ja vastaanotetuista puheluista perittävien maksujen hintakattoa. Myös tekstiviesteille esitetään vastaavaa hintakattoa.

Tiedonsiirtomaksuille asetetetaan puolestaan hintakatto tukkutasolla, eli kattoa sovelletaan operaattoreiden toisiltaan perimiin hintoihin. Sen lopullinen vaikutus kuluttajilta perittäviin hintoihin jää nähtäväksi.

Lähde: Kuluttajavirasto

 

HTML Comment Box is loading comments...