Nettirakas voi olla petollinen

Netin kautta löytynyt morsian tai sulhanen voi pahimmassa tapauksessa viedä rakastuneen rahat ennen kuin pariskunta ehtii tavata ensimmäistäkään kertaa. Viranomaisten tietoon on tullut useita tapauksia, joissa nettilemmitty noudattaa perinteisen ns. nigerialaishuijauksen toimintamallia. Päästäkseen rakkaansa luo hän pyytää rahaa, sitä saatuaan tulee yllättäviä esteitä ja tarvitaan lisää rahaa. 

Internetin keskustelupalstoilla tai deittipalveluissa syntyneissä petollisissa suhteissa ovat useimmiten osapuolina suomalainen mies ja ulkomaalainen nainen - tai ainakin naisena esiintyvä henkilö. 

Huijaus lähtee käyntiin, kun rakastunut mies pyytää naista Suomeen ja tämä ilmoittaa olevansa halukas tulemaan, mutta tarvitsevansa rahaa viisumi- ja matkakuluihin. Ensimmäinen pyyntö on yleensä ollut noin 500 euron tai dollarin luokkaa. 

Jos mies lähettää rahat, toinen osapuoli ilmoittaa seuraavaksi, että viisumiosasto tai rajaviranomaiset vaativat esittämään 30 -40 dollaria rahavaroja oleskelupäivää kohti. Muutamaksi kuukaudeksi suunnitellulla matkalla summa nousee huomattavaksi. Jos sulhanen lähettää nämäkin rahat, tulee uusi rahapyyntö jollakin verukkeella. Syyt vaihtelevat, mutta lopputulos on aina sama: rahat menivät, morsian ei tule. 

Harvat pettyneet sulhaset ovat ottaneet yhteyttä poliisiin, mutta viisumiviranomaisilta kysellään melko usein kadonneiden morsianten perään. Lähes poikkeuksetta käy ilmi, että morsiamen nimiselle naiselle ei ole haettu viisumia. Tarkoituksena on ollut vain huijata hyväuskoisen sulhasen rahat. 
Poliisi epäilee, että toiminnan takana on kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus samoin kuin muissakin vastaavissa poliisin tunnistamissa rikosilmiöissä. 

Huomioitavaa
- Tietty varovaisuus ja tosiasioiden selvittäminen kannattaa aina. 
- Viisumi Suomeen maksaa 35 euroa Venäjän, Ukrainan, Albanian, Bosnia-Herzegovinan, Makedonian (FYROM), Montenegron, Serbian ja Moldovan kansalaisilta, muiden viisumipakon alaisten maiden kansalaisilta 60 euroa. 
- Suomen rajalla ei vaadita suuria rahavaroja, jos matkustajan kutsuja on sitoutunut vastaamaan tämän matkan aiheuttamista kuluista. 
- Rahan lähettäminen henkilöille, joita ei ole koskaan tavannut ja joiden henkilöydestä ei voi olla varma, on aina riski.