Ohjelmat ja ongelmat

Useimpia Internetin ja tietokoneen käyttöön liittyvistä tietoturva-riskeistä voidaan merkittävästi pienentää tietoturvaohjelmien asianmukaisella käytöllä. Vaikka kaupallisten tietoturvaohjelmien hinta onkin varsin edullinen verrattuna muihin tietokoneen käytöstä ja hankinnasta syntyviin kustannuksiin, on tavalliselle kotikäyttäjälle tarjolla myös ilmaisia vaihtoehtoja.

Valheellinen turvallisuus ohjelmistojen avulla

Ohjelmat itsessään eivät takaa turvallista tietokoneen käyttöä. Ohjelmien tietoturvaominaisuudet ovat hyödyttömiä, mikäli ne eivät ole päällä, päivitetty tai säädetty oikein. Säädettäviä tietoturvaominaisuuksia löytyy käyttöjärjestelmästä, selaimesta, virustorjuntaohjelmasta, palomuurista ja sähköpostiohjelmasta.

Haavoittuvuus

Koska tietokoneohjelmat ovat ihmisten tekemiä, niistä löytyy virheitä ja puutteita. Näitä haavoittuvuuksiksi kutsuttuja ohjelmointivirheitä hyväksikäyttämällä toiset ihmiset voivat tuottaa harmia ohjelmien käyttäjille. Ohjelmien valmistajat korjaavatkin jatkuvasti ohjelmiin jääneitä virheitä ja julkaisevat korjaukset eli päivitykset Internetsivuillaan. Internetiin kytkettynä olevan koneen ohjelmat kannattaa siis säännöllisesti päivittää itse, tai antaa ohjelmien oman automatiikan hoitaa päivitysten hakeminen ja asentaminen.

Pyydä apua

Jos et tiedä, kuinka hoitaa oman koneesi asennukset, päivitykset ja säädöt, kysy apua asiantuntijalta esimerkiksi liikkeestä, josta olet tietokoneesi ostanut. Pyydä neuvoa kaverilta, mikäli omat taidot eivät riitä koneen tietoturvan parantamisessa. Osaamattomuus ei ole häpeä, vaan kysymättömyys.