10 asiaa, jotka voit opettaa lapsellesi

Sovi yhteistä säännöistä, ennen kuin annat lastesi käyttää internetiä ilman valvontaa.

Jos et tiedä mistä aloittaa, tässä on muutamia ideoita asioista, joista voit keskustella lasten kanssa ja samalla opettaa heitä käyttämään internetiä turvallisesti.

1.

Rohkaise lapsiasi jakamaan internet-kokemukset kanssasi. Nauti internetistä lastesi kanssa.

2.

Opeta lapset luottamaan vaistoihinsa. Jos lapsesi pelkäävät jotain internetissä, heidän tulisi kertoa siitä sinulle.

3.

Jos lapsesi osallistuvat keskusteluryhmiin, käyttävät pikaviestiohjelmia, pelaavat verkossa tai käyttävät muita palveluita, joihin vaaditaan käyttäjätunnus tunnistusta varten, auta heitä valitsemaan käyttäjätunnus ja varmista, että se ei paljasta heistä mitään henkilökohtaisia tietoja.

4.

Varmista, että lapsesi eivät koskaan ilmoita osoitettaan, puhelinnumeroaan tai muita henkilökohtaisia tietoja, kuten mitä koulua he käyvät tai missä he leikkivät.

5.

Opeta lapsillesi, että oikean ja väärän ero on sama internetissä ja todellisessa elämässä.

6.

Opeta lapsesi kunnioittamaan muita verkossa. Muistuta heitä, että hyviä tapoja on noudatettava myös tietokonetta käytettäessä.

7.

Pyydä lapsiasi kunnioittamaan toisten omaisuutta verkossa. Selitä heille, että laittomien kopioiden tekeminen muiden töistä, kuten musiikista, peleistä ja muista ohjelmista, vastaa tavaran varastamista kaupasta.

8.

Kiellä lapsiasi tapaamasta internet-tuttavuuksia henkilökohtaisesti. Kerro heille, että internet-tuttavuudet eivät välttämättä ole todellisuudesta sitä, mitä he väittävät olevansa verkossa.

9.

Opeta lapsillesi, että kaikki mitä he lukevat tai näkevät internetissä ei ole totta. Rohkaise heitä kysymään sinulta, jos he ovat epävarmoja.

10.

Valvo lastesi Internetin käyttöä monipuolisilla internet-ohjelmistolla. Käytönvalvonnan avulla voit estää haitallisen sisällön katselemisen, valvoa lastesi käyttämiä internet-sivuja ja selvittää, mitä he tekevät internetissä.

HTML Comment Box is loading comments...